A webhelytérkép, sitemap és előnyei

A webhelytérkép, angolul sitemap, olyan fájl, melynek segítségével egy weboldal tartalmát, aloldalait (azok linkjeit, URL-jeit) lehet megosztani a keresőmotorokkal, pl. a Google-lel. A webhelytérkép tehát segít abban, hogy a Google felé jelezni tudd, hogy weboldalad mely aloldalait találod fontosnak, mely aloldalakat szeretnéd, ha a Google minél előbb meglátogatná, feltérképezné, indexelné.

A webhelytérkép, sitemap és előnyei

A webhelytérképnek két formátuma lehet, HTML és XML. Az XML formátum használata javasolt, ugyanis ebben lehet jelölni a Google számára, hogy mikor lett utoljára frissítve az adott aloldal, és a frissítések gyakoriságát is. Ebből a Google tudni fogja, hogy melyik oldalak tartalma változott, melyik aloldalakat kellene neki újra feltérképezni.

A HTML formátumú webhelytérkép a Google számára nem jelent előnyt, ezeket a látogatók számára szokták elkészíteni, hogy könnyen ki tudjanak igazodni az adott honlap tartalmán.

A webhelytérkép és a Search Console

A Search Console a Google egyik ingyenes szolgáltatása, segítségével követni lehet weboldalad teljesítményét, esetlegesen jelentkező problémáit, viszontlinkjeit stb. További előnye a Search Console-nak, hogy lehetőség van benne a sitemap beküldésére, ellenőrzésére, aminek segítségével gyorsan el tudod juttatni a Google-höz honlapod webhelytérképét.

Mikor van szükség webhelytérképre?

Általánosságban elmondható, hogy minden egyes weboldalnak, honlapnak előnyös, ha rendelkezik elkészített webhelytérképpel. A Google úgy térképezi fel az internetet, és ezzel együtt az egyes honlapokat, hogy a felfedezett linkeken keresztül a keresőrobotok folyamatosan ugranak egyik linkről, ezáltal egyik oldalról, a másikra. Ez a felfedezés azonban sitemap megadása nélkül több esetben is rengeteg ideig elhúzódhat.

Ilyen eset pl., ha egy weboldal rengeteg aloldallal rendelkezik. Ilyenkor lehet bármilyen jó a linkelés a weboldalon, biztosan lesznek olyan aloldalak, melyeket a Google nem fog megtalálni magától. Ha webhelytérképen beküldesz minden aloldalt, akkor viszont biztosan nem fogják elkerülni a Google figyelmét.

Szeretné, ha az Ön honlapja is a Google találati lista élére kerülne? Kérje ingyenes ajánlatunkat!

Ajánlott még webhelytérképet létrehozni új weboldalak esetén, ugyanis egy új honlapra valószínűleg nem mutat link az interneten sehonnan, így a Google nagyon lassan fog tudni rájuk találni.

Meg kell jegyezni, hogy ha be is küldesz minden aloldalt a webhelytérképen, ez még nem jelenti azt, hogy a Google indexelni is fogja őket, és azt sem, hogy megjelennek a Google keresési találatok között, viszont ezeknek az oka nem az lesz, hogy a Google nem talált rá az oldalakra, hanem egyéb helyeken kell keresni a problémát, pl. az adott aloldal tartalmában.

A webhelytérkép előnyei

Ingyenes beküldés

A mai világban már szinte semmi nincs ingyen. A Search Console és a webhelytérkép elkészítése, beküldése azonban ingyen történik, és a keresőoptimalizálás minőségén és gyorsaságán is jelentősen látszani fog.

Hatékony feltérképezés

Minden honlap tulajdonos célja, hogy weboldalának teljes tartalmát feltérképezze, indexelje a Google. Ehhez azonban szükség lesz arra először, hogy a Google minden tartalomra, aloldalra rátaláljon. Mivel a sitemap minden olyan aloldalt tartalmaz, amit a honlap tulajdonosa fontosnak ítél meg, így ezek biztosan el fognak jutni a Google-höz is.

Gyors megjelenés az interneten

Amikor új honlapot készítesz, akkor valószínűleg azt szeretnéd, ha indítás után egyből megjelenne a weboldal a keresési találatok között. A gyakorlatban azonban ez nem megy ilyen gyorsan. Ahogy írtuk feljebb, a Google is javasolja, hogy új honlap esetén készíts azonnal egy webhelytérképet, és töltsd fel a Search Console-on keresztül.

A gyors megjelenés nem csak a teljes weboldalra vonatkozik, hanem az újonnan létrehozott tartalmakra is.

A keresőoptimalizálás egyik alapja a rendszeresen megjelenő, egyedi szövegek egy weboldalon. Ezeket általában cikkek formájában szokták elkészíteni. Ha kiteszel egy cikket, webhelytérkép és megfelelő belső oldali linkelés nélkül hetekbe is telhet, mire a Google rátalál. Ezt az időt azonban jelentősen le lehet csökkenteni a webhelytérképnek köszönhetően.

Tartalmak módosításának gyors megjelenése

Egy jól működő, aktív weboldalon, webáruházban nem csak új tartalmak vannak rendszeresen létrehozva, hanem a meglévő tartalmak is gyakran módosulhatnak. Amikor módosítasz valamilyen fontos információt egy adott aloldalon, akkor annak minél előbb meg kellene jelennie a Google-ben is, hogy a keresést végző emberek az aktuális, valós információkkal találkozzanak.

A webhelytérkép segítségével a Google mindig értesítve lesz, ha valami módosul honlapodon.

Összefoglalás

Minden weboldal célja, hogy minél több látogatót vonzzon, minél több bevételt generáljon. A látogatók számának növeléséhez szükség van arra, hogy honlapodat feltérképezze, indexelje a Google, és ezt minden módosítás után újra megtegye. A webhelytérkép ehhez nyújt kiváló segítséget, ugyanis segítségével jelezni lehet a Google számára minden fontos aloldalt, melyek így nem fogják elkerülni a Google figyelmét.

Szeretné, ha az Ön honlapja is a Google találati lista élére kerülne? Kérje ingyenes ajánlatunkat!