A Google Search Console előnyei

A Google Search Console egy olyan teljesen ingyenes eszköz, melynek segítségével látni lehet, hogy a Google hogyan értelmezi, látja weboldalad, figyelni lehet a honlap teljesítményét, visszamutató linkjeit, előforduló problémáit. Ezeket az információkat, statisztikákat máshol nem lehet megtalálni, csak a Search Console szolgáltatáson belül.

A Google Search Console előnyei

Regisztráció a Search Console-ba

Ahhoz, hogy egy honlap statisztikáihoz hozzáférj, bizonyítanod kell, hogy valóban a te honlapodról van szó. Ez a bizonyítás történhet Google Analytics segítségével (ha a követőkód a főoldal <head> részében van elhelyezve) vagy egy html oldal feltöltésével is.

A Search Console előnyei, használata

Ha sikeres honlapot szeretnél működtetni, akkor minden rendelkezésre álló információra szükséged lesz a működtetés során. A Search Console gyakorlatilag egy közvetlen kapcsolatot jelent a Google keresőmotorhoz. Az előnyök nagy része a keresőoptimalizáláshoz kapcsolódik, de a honlap általános működéséhez is hozzájárul a Search Console.

Problémák a honlap működésében

A Search Console egyik legnagyobb előnye, hogy jelzi, ha honlapodon működésbeli problémák vannak. A nem megfelelő átirányítások, a hibakódot visszaadó oldalak, linkek, a nem megfelelő mobilos, reszponzív megjelenés mind szinte azonnal jelentkeznek a felületen. Ezeknek javítására aztán javaslatokat is lehet találni itt, majd javítás után azonnal ellenőriztetni lehet őket, nem kell arra várni, hogy a Google magától látogassa meg újra honlapod, mivel az gyakran hetekbe telhet.

Ide tartoznak a feltérképezési és az indexelési problémák, melyeket szerencsére a Search Console jelezni fog, és azt is, hogy az adott aloldalak miért nincsenek feltérképezve vagy indexelve. Ezeket az információkat sehol máshol nem lehet megtalálni, és ha esetlegesen valamilyen komoly probléma jelentkezik, ismeretük nélkül jelentősen visszaeshet a honlap teljesítménye.

A honlapod belső és külső linkjei

Külső linkeknek azokat a linkeket nevezzük, melyek egy honlapra mutatnak másik honlapról. Ha regisztrálod weboldalad a Search Console-ba, akkor minden egyes weboldaladra mutató linket látni fogsz. Nem csak magukat a hivatkozó oldalakat, hanem a horgonyszöveget is láthatod. A jól megválasztott, releváns, kulcsszavas horgonyszövegek segítenek honlapod keresőoptimalizálásában.

Nem csak a külső honlapról érkező linkeket, hanem a belső linkeket is megtalálhatod itt. A belső linkek azok, melyek honlapod egyik aloldaláról mutatnak egy másik aloldalra. Ezeknek a horgonyszövege is segíti a keresőoptimalizálást, előnyük, hogy saját magad tudod a szövegeket megadni, ellentétben a külső linkekkel.

A külső linkekhez tartozó szolgáltatás, hogy lehetőséged van a Search Console felületén honlapodra mutató linkek megtagadására. Ezt olyan esetekben célszerű alkalmazni, amikor egy weboldalról nem megbízható link mutat honlapodra. Az ilyen linkek ronthatják honlapod teljesítményét, és előnyös lehet eltávolításuk.

Profittermelő honlapot szeretne? Kérje ingyenes ajánlatunkat!

A Google-ből érkező látogatók statisztikái

Ha javítani szeretnéd honlapod teljesítményét, akkor minél több hasznos statisztikára lesz szükséged weboldalad látogatóiról. A Search Console ebben is segít.

Az egyik legfontosabb ilyen statisztika, hogy hány látogató érkezik a Google-ből honlapodra, ezt pedig a Search Console megmutatja. További előnye, hogy nem csak a látogatók számát lehet megismerni, hanem azt is, hogy melyik aloldalra érkeznek, és, hogy milyen kifejezésekre keresve irányítja őket a Google honlapodra.

Az aloldalak ismeretével el tudod dönteni, hogy melyek a sikeres, népszerű aloldalak honlapodon, és ezeket javítani, fejleszteni tudod úgy, hogy a sok belépő látogatót ügyféllé, vásárlóvá tudd konvertálni. A keresési kifejezések ismeretében tudni fogod, hogy milyen kulcsszavakra sikerült jól a keresőoptimalizálásod, és azt is, hogy min kell még javítani.

További érdekes statisztikák a látogatók országa és a böngészéshez használt eszközük. A böngészéshez eszköz különösen fontos, ugyanis minél többen használnak tabletet, okostelefont, annál fontosabb, hogy honlapod reszponzív, mobilbarát legyen.

Webhelytérkép beküldése

A webhelytérkép (sitemap) egy olyan lista, amely hivatkozásokból áll, és tartalmazza egy weboldal minden aloldalát. Elsősorban nem a látogatók, hanem a keresőbotok, tehát a Google számára készül. A webhelytérkép feladata, hogy amikor a keresőbot megérkezik egy honlapra, akkor itt egy helyen megtalálja a honlap minden aloldalának llinkjét, és fel tudja azokat könnyedén térképezni.

A Search Console lehetőséget nyújt arra, hogy ezt a webhelytérképet pillanatok alatt be tudd küldeni a Google-nek, és nem kell arra várnod, hogy a keresőbotok maguktól megtalálják azt. Ennek segítségével felgyorsítható a feltérképezés, indexelés folyamata, és biztos lehetsz abban is, hogy minden aloldalt meg fog találni a Google honlapodon.

URL-ellenőrzés

Az URL-ellenőrzés segítségével néhány perc alatt lehet konkrét aloldalakat ellenőrizni. Az ellenőrzés után a Search Console megmutatja, hogy a Google hogyan látja, értelmezi az adott aloldalt. Az URL-ellenőrzés kiterjed a feltérképezési, indexelési státuszra, hibákra, az aloldal megjelenésére és mobilos teljesítményére is.

Az ellenőrzés a legutóbbi indexelt állapotot mutatja, de ha úgy gondolod, hogy azóta változott honlapod, javítottad a hibákat, akkor lehet azonnali újraindexelést is kérni.

Összefoglalás

A profittermelő honlapok egyik jellemző tulajdonsága a kiváló, problémáktól mentes működés, amihez elengedhetetlen, hogy minél több információval, hasznos statisztikával rendelkezz honlapodról. Az ingyenes Google Search Console segítségével gyorsan lehet értesülni a hibákról, segítséget lehet kapni azok javításához, és a keresőoptimalizáláshoz hasznos adatokkal, statisztikákkal lehet gazdagodni, közvetlenül a Google-től.

Profittermelő honlapot szeretne? Kérje ingyenes ajánlatunkat!