Gyakori hibák honlap működtetése, üzemeltetése során

Ha sikeres honlapot szeretnél, akkor nem elég azt megfelelően elkészíteni, hanem a működés során is ügyelni kell arra, hogy minden a legnagyobb rendben, optimálisan működjön. Egy korábbi cikkünkben már írtunk a leggyakoribb honlapkészítési hibákról, ebben a bejegyzésben a honlap működtetése során előforduló gyakori hibákat fogjuk bemutatni.

Gyakori hibák honlap működtetése, üzemeltetése során

Statisztikai programok hiánya

A honlap teljesítményének mérésére ma már számos ingyenes program áll rendelkezésedre. Ezek közül a Google Analytics és a Search Console használata szinte kötelező.

Az Analytics segítségével követni tudod a látogatók számát, viselkedését, látod, ha az új tartalmak jól szerepelnek, vagy esetlegesen rosszul. A látogatók számának ismerete nélkül szinte vakon működtetsz egy weboldalt.

A Search Console szintén a Google programja, segítségével követni lehet a Google-ből érkező látogatókat, a legnépszerűbb aloldalakat, a honlapodra mutató linkeket és a Search Console jelez, ha valamilyen súlyos hiba van honlapodon, melyet meg kellene oldanod.

Frissítés, új tartalmak hiánya

A keresőoptimalizálás alapja, hogy honlapod rendszeresen legyen frissítve, rendszeresen kerüljenek ki rá új tartalmak. Erre a legjobb megoldás talán a blog készítése, sokan mégsem foglalkoznak új tartalmak generálásával.

Ha csak egy statikus weboldalt készítesz, akkor azzal sokkal nehezebb látogatókat szerezni, mint akkor, ha rengeteg releváns, minőségi, egyedi tartalommal van feltöltve weboldalad.

Nem csak új tartalmakat kell generálni, hanem arra is ügyelni kell, hogy már meglévő tartalmak frissek, relevánsak legyenek. Ez azt jelenti gyakorlatban, hogy honlapod ne tartalmazzon elavult információkat. Megváltozott a nyitvatartás? Az elérhetőségek? Elköltözött vagy bővült a céged? Minden ilyen információ legyen a honlapon is megjelenítve, hogy a látogatók az aktuális információkkal találkozzanak.

Profittermelő, könnyen működtethető honlapot szeretne? Kérje ingyenes ajánlatunkat!

Másolt tartalmak

A friss tartalmak készítése során gyakran többen is eljutnak arra a pontra, amikor úgy érzik, hogy kifogytak ötletekből, és másik honlapokról másolnak szövegeket. Ezt mindenképpen el kell kerülni, ugyanis a másolt tartalmakat nem szereti a Google, és bizonyos esetekben bünteti is. Ötleteket lehet venni máshonnan, de mindig egyedi szövegeket készíts honlapodra.

Nem működő linkek

Amikor elkészül egy honlap, akkor a linkek általában be vannak állítva, le vannak ellenőrizve. A működés ideje alatt azonban megszűnhetnek linkelt honlapok, aloldalak. A honlapon található linkeket célszerű időnként ellenőrizni, akár egy program segítségével. A törött linkeket meg kell szüntetni vagy javítani kell, mivel a nem működő linkek jelentősen rontják a felhasználói élményt, ami rontja a honlap teljesítményét.

Közösségi média hiánya

Ha ki akarod hozni a maximumot honlapodból, akkor nem elég csak arra koncentrálni, hanem szükséged lesz egy Facebook profilra, és sok esetben egy Instagram profilra is. Az emberek szabadidejük jelentős részét töltik ezeken az oldalakon (különösen a Facebookon), így neked is „oda kell menni”, ahol a potenciális ügyfelek vannak.

A közösségi média oldalakról aztán honlapodra tudod irányítani az érdeklődőket, akik megtalálhatnak a weboldalon minden szükséges információt, igénybe vehetik szolgáltatásaidat, megvásárolhatják termékeidet.

Emellett a honlapon, a cikkek mellett lehet elhelyezni „megosztás” gombokat, így egy kattintással tudják megosztani cikkeidet a látogatók.

Biztonsági másolat hiánya

Murphy törvénye a honlapok esetén is igaz, „ami elromolhat, az el is romlik”. Ha nincs biztonsági mentésed honlapodról, akkor egy komoly szerver hiba, vírus, probléma után kezdhetsz mindent nulláról. Ha komolyabb tárhelyszolgáltatóval dolgozol, akkor gyakran automatikusan lesz mindig egy kb. egy héttel korábbi visszaállítási pont, amire vissza lehet állni probléma esetén.

A működés ritka tesztelése

Biztonsági másolatra csak komoly, egyből észrevehető probléma esetén lesz szükséged, azonban kisebb problémák is jelentkezhetnek, melyek hatással lehetnek bevételedre. Ennek megfelelően bizonyos időközönként nem árt leadni egy tesztrendelést, beküldeni újra az űrlapokat, ellenőrizni, hogy minden megfelelően működik-e.

A tesztelés hiányában csak akkor fogsz értesülni ezekről a problémákról, ha a látogatók kapcsolatba lépnek veled, sokan azonban probléma esetén inkább csak egyszerűen továbbállnak.

Összefoglalás

Ahhoz, hogy egy honlap profitot termeljen, nem elég azt megfelelően elkészíteni, hanem a működtetésre is figyelmet kell fordítani. Ha honlapot szeretnél készíttetni, figyelj oda arra, hogy olyan rendszert válassz, ahol a működtetés egyik része automatizálva van, a tartalmak módosítása, az új tartalmak közzététele egyszerűen, könnyen megvalósítható.

Profittermelő, könnyen működtethető honlapot szeretne? Kérje ingyenes ajánlatunkat!