Weboldal készítés otthon előnyei és hátrányai

Ha körülnézel az interneten, láthatod, hogy számos lehetőséged van arra, hogy ingyenesen, akár otthon készíts weboldalt magadnak. Csak azért, mert lehetőség van rá, még nem biztos, hogy érdemes ezt a megoldást választani. Cikkünkben az otthoni weboldal készítés előnyeit és hátrányait fogjuk összevetni.

Weboldal készítés otthon előnyei és hátrányai

Az otthoni weboldal készítés előnyei

Olcsó

A legvonzóbb dolog az otthoni, saját honlapkészítésben természetesen az, hogy nem kell kifizetni a honlapkészítés árát. Az ingyenes honlapok gyakran tényleg költségek nélkül el tudnak indulni, a legegyszerűbb profi honlap elkészítése viszont több tízezer forintba is kerülhet.

Gyorsan elkészíthető

Mivel az ingyenes, otthon elkészíthető honlapok esetén feltételezik, hogy nem értenek hozzá az emberek, így ezeket a rendszereket úgy állítják össze, hogy néhány kattintással és minimális tudással elkészíthetők, összeállíthatók legyenek. Ez azt jelenti, hogy akár néhány órán belül el is indíthatod saját honlapod ennek a megoldásnak köszönhetően. A profi weboldal készítés legjobb esetben is eltart egy-két héten keresztül.

Saját magad tudod módosítani

Mivel az elkészítéshez sincs szükség külső segítségre, így a módosításokat, frissítéseket is saját magad fogod tudni végezni. Ez azt jelenti, hogy nem kell a honlapkészítőre várni fejlesztéskor, átalakításkor, tartalmi változtatáskor. Csak belépsz, és módosítod, amit szeretnél. A problémát az fogja jelenteni, ha nem tudod megvalósítani, amit akarsz.

Minőségi weboldalt szeretne? Kérje ingyenes ajánlatunkat!

Az otthoni weboldal készítés hátrányai

Nem egyedi, nem minőségi design

Otthoni weboldal készítés esetén általában előre elkészített sablonokból kell választani, ami azt jelenti, hogy weboldalad nem lesz egyedi, hanem gyakran nagyon hasonló lesz számos másik weboldalhoz is. Ez blog vagy személyes honlap esetén nem mindig probléma, de azt mindenképpen el kell kerülni, hogy céges honlapod olyan legyen, mint számos másik weboldal.

Ha profi honlapkészítővel dolgozol, akkor lehetőség van teljesen egyedi, az igényeid alapján elkészített design megtervezésére, amit a látogatók is értékelni fognak.

Nincsenek egyedi funkciók

A sablon honlapoknál nem csak a design elemek, hanem a választható funkciók is olyanok, melyek több helyen is ugyanúgy felhasználhatók. Ez egyszerű honlapoknál előnyt jelenthet, de ha bármi egyedi funkciót szeretnél weboldaladra, akkor azt vagy meg kell tanulnod elkészíteni, vagy meg kell fizetned. Az extra funkciók ára azonban jelentős kiadásokkal is járhat, ugyanis gyakran a cégek ezeken szokták visszahozni az alap funkciók alacsony költségeit, így túlárazzák az extra funkciókat.

Profi weboldal készítés esetén olyan funkciókat készítened számodra, amilyeneket csak szeretnél. Legyen szó egyedi űrlapokról, jelentkezésről, vásárlásról.

Keresőoptimalizálás hiánya

Nem elég egy honlapot elkészíteni, hanem látogatókat is kell szerezni ahhoz, hogy weboldalad sikeres legyen. Erre az egyik legjobb módszer a keresőoptimalizálás (SEO). A SEO lényege, hogy úgy készíted el honlapod, hogy kövesse a Google iránymutatásait, ennek köszönhetően pedig minél előrébb lesz megtalálható a Google keresési találatai között. Ha otthon készíted honlapod, akkor jó esély van rá, hogy ezeket az iránymutatásokat nem ismered, így nem fogod tudni elérni a Google-ben kereső potenciális ügyfeleket, vásárlókat.

Nem reszponzív kialakítás

Az otthon elkészíthető honlapok egyik hátránya, hogy általában nem reszponzívak, mobilbarátok. Ez azt jelenti, hogy okostelefonon, tableten nem jelennek meg jól. Az ilyen sablon honlapoknál a reszponzivitás gyakran csak extra funkcióként igényelhető, plusz pénzért cserébe.

Manapság azonban a tökéletes mobilos megjelenést nem csak a felhasználók várják el, hanem a Google is, ugyanis a reszponzív design a keresőoptimalizálás egyik legfontosabb része.

Az „ingyenes” sem ingyenes

Valamivel mindenképpen fizetned kell a cégnek, ahol az otthoni honlapot készíted. Ha pénzbe nem is kerül egy ilyen weboldal összeállítása, akkor reklámokat helyezhet el a cég honlapodon, vagy linket, linkeket másik weboldalakra. A reklámok, a linkek pedig azt jelzik a látogatók számára, hogy nem komoly weboldallal, vállalkozással van dolguk.

Nincs lehetőség segítséget kérni

Ha profi weboldal készítés esetén valamilyen kérdésed van, akkor a honlapkészítő segítségedre lesz megválaszolásában, megoldásában. Otthoni weboldal készítés esetén gyakran csak bizonyos díjért cserébe tudsz segítséget kérni, sőt, előfordulhat, hogy magadnak kell megoldanod a problémákat, ami nem mindig egyszerű feladat.

Összefoglalás

Az otthoni weboldal készítés jól hangzik első, köszönhetően a gyorsan, olcsón elkészíthető, elindítható honlapoknak. Ha azonban minőségi, sikeres weboldalt szeretnél, akkor jobban jársz, ha profi weboldal készítőt keresel, aki el tudja készíteni a honlapot olyanra, amilyet szeretnél.

Minőségi weboldalt szeretne? Kérje ingyenes ajánlatunkat!