Weboldal készítés ingyen: biztos, hogy jó ötlet?

Ha rákeresel arra Google-ben, hogy „weboldal készítés ingyen” vagy „honlapkészítés ingyen”, rengeteg lehetőséggel találod szemben magad, melyek segítségével el tudod készíteni saját honlapod anélkül, hogy költeni kellene rá, hogy profi honlapkészítőt kellene fogadnod. Csak azért, mert ingyenes a honlap készítése, még nem biztos, hogy jól jársz, ha ezt a megoldást választod. Bejegyzésünkben arról lesz szó, hogy milyen problémák jelentkezhetnek, ha az ingyenes weboldal készítést választod.

Weboldal készítés ingyen: biztos, hogy jó ötlet?

Nem professzionális webcím (URL)

A webcím az a „szöveg”, amit beírsz a böngésződbe, ha meg akarsz látogatni egy honlapot. Ideális esetben ez úgy szokott kinézni, hogy cégnév.hu. Ingyenes honlapoknál azonban ez az URL általában tartalmaz valamilyen reklámot, pl.: cégnév.szolgáltató.hu, amin már látszik, hogy nem profi weboldalról van szó, hanem ingyenesről, ami rossz hatással van a weboldal, a cég megítélésére is.

Nem egyedi design

Az ingyenesen készített weboldalak gyakori problémája, hogy nem rendelkeznek egyedi designnal. Mivel a honlap tulajdonosának kell elkészítenie saját weboldalát, aki általában nem ért a designhoz, programozáshoz, így csak a rendelkezésre álló mintákból tud válogatni. A probléma, hogy mindenki más is ezek közül választja ki saját honlapjának designját, így könnyen előfordulhat, hogy két (vagy több) egyforma weboldal készül. Ha komoly, profittermelő weboldalt szeretnél, ezt el kell kerülni, így szükséged lesz egyedi designra.

Nem reszponzív design

A reszponzív design lényege, hogy segítségével egy weboldal minden eszközön (okostelefonon és tableten is) egyformán jól jelenik meg. Manapság, amikor egyre többen használnak kisebb kijelzőjű készülékeket a böngészéshez, nem engedheted meg magadnak, hogy honlapod rosszul jelenjen meg rajtuk.

Az ingyenes weboldalak túlnyomó többsége nem reszponzív designnal készül, hanem ez egy olyan funkció szokott lenni, amiért külön fizetni kell.

Reszponzív honlapot szeretne? Kérje ingyenes ajánlatunkat!

Minimális funkciók

Az ingyen készített weboldalak gyakori problémája, hogy minimális funkciókkal rendelkeznek csak, ha bármi extrát szeretnél, azért fizetni kell. A mai világban azonban már gyakran nem elég egy néhány aloldallal elkészített, statikus weboldal, hanem szükség van űrlapokra, ajánlatkérési lehetőségre, megrendelésre, hírlevél feliratkozásra, hírlevél kiküldő rendszerre stb.

Ezeket a funkciókat gyakran csak pénzért cserébe lehet megvásárolni ingyenes weboldalak esetén, ami azt jelenti, hogy egyből nem is ingyenes a weboldal. Ha nem tudnak weboldaladon keresztül vásárolni, üzenni neked érdeklődők, akkor viszont sokkal kevesebb bevételt fog termelni a honlap.

Nem biztos, hogy örökké ingyenes

Komoly problémát tud okozni, ha egy ingyenes weboldal készítést ajánló cég egyszer csak megváltoztatja az üzleti modelljét, és elkezdi az alap szolgáltatásait is pénzért árulni. Ilyenkor, akik ingyenesen készítették weboldalukat, választás előtt állnak: fizetnek a weboldalért, ami addig ingyenes volt, áttérnek egy éppen aktuálisan ingyenes szolgáltatásra, vagy készíttetnek egy másik honlapot. Bármelyik megoldást is választja a honlap tulajdonos, lesznek hátrányai.

Nem biztos, hogy sajátod a weboldal tartalma

Ha másik szolgáltatóhoz szeretnél átmenni, akkor vinni szeretnéd a weboldalad teljes tartalmát is magaddal. Gyakori probléma ilyen esetben, hogy az ingyenességért cserébe le kellett mondanod a weboldal tartalmáról a szolgáltató javára. Ilyenkor kezdheted újra a honlap készítését, ami jelentős plusz kiadásokat, időt jelenthet, különösen akkor, ha korábbi weboldalad sok tartalommal volt feltöltve.

Hirdetések a weboldalon

Szintén gyakori megoldás az ingyenességért cserébe, hogy a szolgáltató helyezhet el reklámokat az ingyenes weboldalak felületén, melyek bevétele őt illeti meg. A probléma, hogy ezek a reklámok jelentősen rontják a weboldal összképét, a felhasználói élményt, ami rontani fog weboldalad hatékonyságán.

További hátránya az ilyen reklámoknak, hogy nem fogod tudni őket szabályozni, azok fognak ott megjelenni, amit a szolgáltatód vagy a reklámozott cég megjelenít, így a saját weboldalad egyik része egyből nem a sajátod.

Problémák az ingyenes weboldal működésével

Az ingyenességnek „ára” van, ami gyakran az oldal lassú betöltési idejét, a nem folyamatos működést, az egyik pillanatról a másikra történő megszűnését jelentheti. Mondani sem kell, ezek mind olyan problémák, melyet el kell kerülni, ha profittermelő weboldalt szeretnél üzemeltetni.

Megszűnés esetén gyakran nincs lehetőséged arra sem, hogy a weboldal tartalmát visszakapd, így teljesen nulláról kell elkezdeni felépíteni egy új weboldalt.

Nincs mentés az ingyenes weboldalról

Ahogy Murphy törvénye mondja, „ami elromolhat, az el is romlik”. Nincs ez másképp az internet világában sem. Meghibásodhat a lemez, ahol a honlap található, a felhasználó kitörölhet oldalakat, tartalmakat, egy rendszerfrissítés után nem működik az oldal stb. Ha nincs biztonsági mentése weboldaladnak, akkor egy ilyen után kezdhetsz mindent elölről. Az ingyenes weboldalak nem rendelkeznek biztonsági mentéssel, ugyanis ez jelentő plusz költséget jelentene a szolgáltatónak, amit biztosan nem fog kifizetni egy olyan weboldalért, amiből nincs bevétele.

Korlátolt keresőoptimalizálás, SEO

A keresőoptimalizálás elengedhetetlen része a látogatószerzésnek, azonban ingyenes weboldal készítés esetén kevesebb lehetőséged van arra, hogy mindent megfelelően tudj optimalizálni. Az egyik legnagyobb probléma, hogy a Google előnyben részesíti azokat a weboldalakat, amelyek nem ingyenes szolgáltatónál vannak.

További nehézség, hogy ingyenes weboldalaknál legtöbbször nem lehet a honlap kódján módosítani, így a SEO-nak csak az egyik részét tudod elvégezni, ha komolyabb módosításokat szeretnél, váltanod kell egyedi weboldalra. Manapság, amikor akkora a verseny az egyes weboldalak között, hogy minden részlet számít, törekedni kell arra, hogy weboldalad mindenben optimalizált legyen.

Kis méretű tárhely

Ma már nem elég csak szöveggel feltölteni egy honlapot, hanem képeket is célszerű megjeleníteni az érdeklődők számára. A képek sajátossága, hogy a jó minőségű képek nagyságrendekkel több lemezterületet foglalnak el, mint a szövegek, így nagyobb tárhelyre van szükség. Az ingyenes honlapok azonban csak minimális tárhelyet biztosítanak, ami gyakran probléma lehet.

Ha egy céges honlapon közzé akarsz tenni referenciákat, képgalériát, akkor gyakran nem lesz elég az ingyenes weboldal készítéshez biztosított tárhely, márpedig ezekre szükség lehet, ha minél több érdeklődőt meg akarsz szólítani.

A weboldal funkcióihoz is szükség lehet nagyobb tárhelyre. Ilyenek pl. a fájlfeltöltő, képfeltöltő funkciók, melyeket nem fogsz tudni használni, ha nincs elég hely a fájloknak. Ha céged fordítással, nyomtatással foglalkozik, akkor ezen funkciók nélkül használhatatlan lesz egy céges honlap.

Ügyfélszolgálat, segítség hiánya

Ha elakadsz ingyenes weboldal készítésnél, akkor legtöbbször magadra vagy utalva. Vagy megoldod a problémát, vagy fizetned kell a megoldásért, így vagy nem lesz ingyenes a weboldal utána, vagy nem lesz tökéletes.

Hasonló problémák nem csak a weboldal készítésekor, hanem működtetéskor is jelentkezhetnek. Profi honlapkészítés esetén, ha elakadsz a tartalom feltöltésében, a weboldal átalakításában, akkor a honlapkészítő segítségedre lesz, elvégzi a szükséges módosításokat, javításokat.

Nincs egyedi céges e-mail cím

Ha megnézed a nagyobb cégek weboldalait, akkor láthatod, hogy az elérhetőségeknél nem gmail.com e-mail címeket adnak meg, hanem cégnév.hu-ra végződnek. Ezek az e-mail címek jelzik a látogatók számára, hogy profi honlappal, komoly céggel van dolguk. A probléma, hogy ezekhez az e-mail címekhez saját domain névre van szükség, amivel az ingyenes weboldalak nem rendelkeznek.

Összefoglalás

Az ingyenes weboldal készítés népszerű az emberek körében, mivel csak a ráfordított időért cserébe lehet egy saját honlapot készíteni, működtetni segítségével. Az ingyenes weboldalak azonban számos hátránnyal rendelkeznek, ezeket mutattuk be cikkünkben. Ha profittermelő, sikeres weboldalt szeretnél készíttetni, akkor érdemes egy profi honlapkészítőt megbízni a weboldal elkészítésével, akkor is, ha azért fizetned kell.

Profittermelő honlapot szeretne? Kérje ingyenes ajánlatunkat!