Miért fontos, és hogyan javítsd honlapod használhatóságát?

Aki honlapot készít, készíttet, valószínűleg tisztában van azzal, hogy a keresőoptimalizálásra oda kell figyelni. Gyakran előfordul azonban, hogy a keresőoptimalizálás a használhatóság rovására megy, amit el kell kerülni. Bejegyzésünkben arról lesz szó, hogy miért fontos, hogy egy honlap minél több ember által használható legyen, és hogyan lehet ezt elérni.

Miért fontos, és hogyan javítsd honlapod használhatóságát?

Mit jelent, és miért fontos a használhatóság?

Számos olyan fogyatékosság, probléma lehetséges, amit figyelembe kell venni, amikor egy honlapot készítesz. Látássérült, hallássérült, színtévesztő, egyéb problémákkal élő emberek is interneteznek, így törekedni kell arra, hogy ők is minél könnyebben, az összes funkciót kihasználva tudják böngészni, használni honlapod.

Vannak olyan megoldások, melyek a használhatóságot és a keresőoptimalizálást is egyszerre segítik, azonban a használhatóság jóval többől áll, mint a képek alternatív szövegeinek kitöltése.

A használhatóság javításával nem csak a látogatók számát lehet növelni, hanem ezáltal a honlap által termelt eladásokat, bevételeket is.

Mindenki által használható honlapot szeretne? Kérje ingyenes ajánlatunkat!

Hogyan tedd weboldalad használhatóbbá?

A képek alt-tagje (alt szövege)

A látássérültek általában képernyőolvasó programokat használnak internetezésre. Ezek a programok azonban a képeket nem tudják „elolvasni”, csak a megadott leírást tudják közvetíteni az internetezők számára. A keresőoptimalizálásban is szerepet kap, hogy minden képhez legyen megadva egy leírás, amely nem csak a képernyőolvasó programok miatt előnyös, hanem ez a leírás jelenik meg akkor is, ha a kép valami miatt nem tud betöltődni.

Az alt tag helyes kitöltése különösen fontos olyan esetekben, amikor a kép nem csak díszítő eleme az adott oldalnak, hanem fontos információkat tartalmaz, melyek szükségesek a szöveg értelmezéséhez is.

Űrlapok helyes elkészítése

Legtöbb honlap alkalmaz űrlapos megoldásokat, pl. a weboldalak nagy részén található kapcsolat, ajánlatkérés űrlap. Ezeket is úgy kell kialakítani, hogy mindenki által könnyen értelmezhetők, használhatók legyenek.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az űrlapok egyes mezői legyenek megfelelően felcímkézve, hogy milyen adatot kell beírni az egyes mezőkbe.

Videók, hanganyagok feliratozása

Nem csak látássérültek, hanem hallássérültek is használják az internetet, és számukra gyakran az jelenti a problémát, ha videó vagy valamilyen hanganyag van egy egy honlapon, aminek a tartalmát nem tudják meghallgatni. Ennek kiküszöbölésére a legjobb megoldás, ha a videó feliratozva van. Ha ez nem lehetséges, akkor a videó, hanganyag alatt célszerű a teljes szöveget megjeleníteni, hogy aki nem tudja meghallgatni, el tudja azért olvasni.

Ez természetesen rengeteg egyéb felhasználónak is hasznos lesz, ugyanis sokan interneteznek olyan helyről, ahol nem lehet hangokat lejátszani, vagy csak éppen nem rendelkeznek hangszóróval.

HTML H-címkék alkalmazása

A H-címkék általában az oldal címét (H1) és az alcímeket (H2, H3) jelentik. Az átlagos felhasználók számára ezek csak tagolást, kiemelést jelentenek, azonban a képernyőolvasó programok értelmezni tudják ezeket a címkéket, és jelezni tudják a felhasználók felé, hogy ezek fontos alcímek.

Színek helyes megválasztása

Gyakori probléma az emberek körében a színtévesztés, színvakság. A leggyakoribbak a vörös/zöld színtévesztés, a zöld szín felismerési nehézsége.

Honlapkészítés során ezt úgy lehet kiküszöbölni, ha nem csak színeket alkalmazol, hanem szimbólumokat is, aminek köszönhetően, aki több színt is egyformának lát, tudni fogja, hogy amúgy azok különbözőek. Szintén jó megoldás, különösen pl. grafikonok esetén, ha nem csak színnel vannak jelölve dolgok, hanem különböző mintázatokkal is.

A honlap egészének kialakításakor is ajánlott odafigyelni ezekre a problémákra, pl. célszerű kerülni a gyakori szín kombinációkat, melyek sokak számára problémát jelenthetnek. A leggyakoribb probléma a vörös-zöld színtévesztés, de gyakori még a zöld-barna, kék-lila, zöld-kék színek keverése is.

Összefoglalás

Ha mindenki számára elérhetővé, használhatóvá szeretnéd tenni weboldalad, nem elég csak elkészíteni azt, hanem figyelni kell arra is, hogy azok is használni, böngészni tudják, akik nem rendelkeznek pl. tökéletes látással, hallással. Minél több ember számára elérhető honlapot készítesz, annál sikeresebb lesz weboldalad.

Mindenki által használható honlapot szeretne? Kérje ingyenes ajánlatunkat!