Miben tud segíteni a ChatGPT honlapkészítés során?

A ChatGPT nevet viselő mesterséges intelligencia egy olyan program, amely folyamatos, szinte emberinek tűnő kommunikációra képes. A kommunikáció írásban történik, és a program akár komplex kérdéseket is meg tud válaszolni, összetett feladatokat is meg tud oldani. Az élet szinte minden területén elkezdték használni, hasznosítani a ChatGPT-t, nézzük meg, hogy honlapkészítés során miben tud segíteni.

Miben tud segíteni a ChatGPT honlapkészítés során?

A honlap „programozása” ChatGPT-vel

A ChatGPT nem csak kérdéseket tud megválaszolni, hanem olyan kódokat is tud generálni, melyek a honlapkészítéshez szükségesek. Akár HTML kódot is kaphatunk, ha konkrétan, részletesen leírjuk, hogy mire is van szükségünk. Általában valamilyen honlapkészítésre használt tartalomkezelő rendszerrel együtt szokták ilyen formában használni a programot.

Az így elkészített weboldal azonban messze elmarad a profi honlapkészítők által készített, egyedi honlapoktól, arról nem is beszélve, ha valamilyen speciális funkcióra van szükség, akkor mindenképpen szakemberre lesz hozzá szükség. Ez nem jelenti azt azonban, hogy használhatatlan lenne honlapkészítés során a ChatGPT, sőt. Számos előnye van, és több szempontból is nagyon jól tudja segíteni a weboldalkészítés folyamatát.

Ötletek a weboldal felépítésére

Első weboldal elkészítése előtt gyakran fejtörést okoz az ügyfeleknek a honlap felépítésének kitalálása. Ebbe beletartoznak a főoldalon kiemelt tartalmak, elemek, valamint a menüpontok, és a weboldal teljes szerkezete is. Korábban a honlap felépítéshez ötleteket úgy lehetett szerezni, hogy hasonló témájú weboldalakat, pl. a konkurenciák honlapjait kellett tanulmányozni. A ChatGPT segítségével azonban erre sincs feltétlenül szükség, hanem a vállalkozás és a weboldal leírása alapján a program össze tud állítani akár egy teljes weboldal menü rendszert, amit fel lehet használni saját honlapunkon.

Az egyes menüpontok tartalma, szövegei

Nem csak a honlap felépítés szokott gondokat okozni, hanem az is, hogy milyen tartalmakkal legyen az egyes menüpontok feltöltve. A ChatGPT ebben is segíteni tud. Ha egy általános kérdést küldünk neki, akkor nagy vonalakban összeírja, hogy milyen tartalmakat, szövegeket, képeket érdemes az adott aloldalra tenni. Ha viszont részletesen megadjuk, hogy milyen szövegekre van szükségünk, akkor akár a szöveget is megírja nekünk a program. Ezzel azonban nagyon vigyázni kell.

Elsőre jó ötletnek tűnik, hogy pár soros instrukciók alapján megkapjuk a weboldalunk tartalmait, amiket aztán csak fel kell tölteni a honlapra. Könnyen lehet, hogy a látogatók szempontjából ennek semmi hátránya nem lesz, mert kevés ember van, aki meg tudja különböztetni a gép által készített szövegeket az emberi szövegektől. Honlapkészítéskor azonban nem csak a látogatókra kell gondolni, hanem a keresőmotorokra, főként a Google-re is. A Google elvárja, hogy egy honlapon egyedi, nem másik honlapról másolt szövegek legyenek. Felmerül a kérdés, hogy a ChatGPT által készített szövegeket hogyan értékeli a Google. A válasz az, hogy felismeri, hogy nem emberek írták a szövegeket, és keresőoptimalizálási szempontból az ilyen szövegeket, honlapokat akár a Google keresőben hátrébb is sorolhatja. Ezt pedig mindenképpen el kell kerülni, ha sikeres weboldalt szeretnénk működtetni.

Kulcsszókeresés ChatGPT-vel

Mivel a ChatGPT az internetet használja forrásként és segítségként, ezért számos olyan feladatot el tud látni, ami az internethez kapcsolódik. Az egyik ilyen a kulcsszókeresés.

A kulcsszókeresés során azokat a kulcsszavakat (kifejezéseket) kell felkutatni, melyek kapcsolódnak az adott honlap témájához, és keresnek rájuk az érdeklődők a Google-ben. A keresést manuálisan elvégezni időigényes feladat, és könnyen lehet, hogy nem találunk meg minden lehetséges kulcsszót, emiatt pedig látogatóktól, potenciális vásárlóktól, ügyfelektől esünk el.

A ChatGPT-t viszont nagyon jól össze tudja gyűjteni a lehetséges kulcsszavakat, amiket aztán a saját kutatás során ki lehet bővíteni a megtalált kulcsszavakkal.

Marketing szövegek elkészítése

A honlapkészítés és működtetés nem csak a weboldal elkészítéséből áll, hanem a marketinggel is foglalkozni kell. Laikusok számára azonban a marketing szövegek megírása nem mindig szokott jól menni. A ChatGPT viszont nagyon jó marketing szövegeket tud írni, legyen szó szórólapokról, online hirdetésekről vagy akár közösségi média kampányokról. Mivel itt a keresőoptimalizálásra sem kell figyelni, ezért a program által megírt szövegek akár egy az egyben fel is használhatók marketing célokra, persze csak akkor, ha tartalmilag megfelelnek a feladatra.

Összefoglalás

A honlap tervezésének, készítésének folyamatát jelentősen meg tudja könnyíteni a mesterséges intelligencia és a ChatGPT. Ugyan egy teljes honlapkészítést nem érdemes a programra bízni, de bizonyos részfeladatok elvégzésében nagyon sokat tud segíteni a rendszer.