A helyesírás hatása honlapod teljesítményére

Egy honlap készítése, működtetése során rengeteg apró részletre kell odafigyelni. Az egyik ilyen dolog, amiről sokan megfeledkeznek, a honlapon található tartalmak, szövegek helyesírása. A weboldalra feltöltött szövegek helyesírása komoly hatással lehet mind a weboldal, mind vállalkozásod sikerességére. Lássuk, milyen következményei lehetnek, ha helyesírási hibákkal van tele honlapod.

A helyesírás hatása honlapod teljesítményére

Romlik céged, honlapod hitelessége

Mivel a céges weboldalon lesznek olyan látogatók, akik először a honlap meglátogatásakor találkoznak cégeddel, így a helyesírási hibákat tartalmazó honlapok első benyomása negatív lesz rengeteg látogatóban. Emellett lesznek olyan látogatók, akik negatívan fogják elkönyvelni vállalkozásod, honlapod, és a későbbiekben egyáltalán nem is fognak visszatérni rá, inkább keresnek másik céget.

Kevesebb ügyfél, vásárló

Mindenki, akit a helyesírás miatt veszítesz el, potenciális bevétel vesztést fog jelenteni számodra. Hiába rendelkezel kiváló termékekkel, szolgáltatásokkal, ha a honlapodon található helyesírási hibák miatt a látogatók nem jutnak el oda, hogy igénybe vegyék a szolgáltatásokat, hogy kipróbálják a termékeket. Ha már sikerült az adott látogatót honlapodra csábítani, mindent el kell követni annak érdekében, hogy vásároljon is nálad.

Profittermelő weboldalt szeretne? Kérje ingyenes ajánlatunkat!

A szövegek nem érthetők a látogatók számára

Ha weboldalad túl sok helyesírási, fogalmazási hibát tartalmaz, akkor könnyen lehet, hogy lesznek olyan látogatók, akik egyáltalán nem fogják megérteni, hogy mit is szeretnél mondani nekik. Ezt mindenképpen el kell kerülni, ugyanis, ha a látogató azon gondolkodik, hogy mit is jelent, amit éppen olvas, akkor nem az jár a fejében, hogy vásároljon-e vagy sem. Ha túl sokáig kell gondolkodniuk az olvasóknak, akkor gyakran inkább keresnek másik honlapot, ahol minimális erőfeszítés után tudni fogják, hogy miről is szól az adott weboldal.

A helyesírás hatása a keresőoptimalizálásra

Ugyan a keresőoptimalizálásra nincs közvetlen hatással a helyesírás, de közvetett módon befolyásolja honlapod Google-ben elfoglalt helyét. Először is rontja a felhasználói élményt, amely több kilépő látogatót, magasabb visszafordulási arányt, kevesebb honlapon töltött időt fog jelenteni.

Emellett a linképítésre is hatással van a helyesírás. A linképítés fontos része a keresőoptimalizálásnak, minél több értékes link mutat weboldaladra, annál előrébb fogja rangsorolni a Google a keresési találatok között. Természetes linkeket azonban csak úgy fogsz tudni szerezni, ha másik honlapok működtetői értékesnek találják honlapod tartalmát. Senki nem fog azonban saját magától, saját weboldaláról olyan honlapra linkelni, amely helyesírási hibákkal van teletömve.

A harmadik féltől kapott tartalmak

Gyakran előfordul, különösen webáruházak esetén, hogy a gyártótól kapott termékleírást használják az egyes webshopok is. Az ilyen szövegeket is át kell nézni, ugyanis előfordulhat, hogy tartalmaznak helyesírási hibákat, elírásokat. Honlapod látogatóit nem fogja érdekelni, hogy saját magad készítetted-e a rosszul írt szövegeket, vagy mástól kapod azokat, a te honlapodat, cégedet fogják leminősíteni miattuk.

A helyesírás javítása

Különböző programok

Az egyik legegyszerűbb módja a helyesírási szabályok minimális követésének a szövegszerkesztő programok használata. Ugyan nem jelentenek tökéletes megoldást, nem vesznek észre minden hibát, de a nagyobb hibákat el tudod kerülni, ha bemásolod honlapod szövegeit egy word dokumentumba.

Írás utáni átnézés, átolvasás

Ha általában helyesen is írsz, biztosan maradni fognak hibák a szövegekben az első megírás után. Amikor elkészülsz egy cikkel, bejegyzéssel, oldal tartalommal, akkor mindig olvasd el elölről, hogy a helyesírási, fogalmazási hibákat kiszűrd. Ha hangosan felolvasod magadnak a szöveget, még könnyebben észre lehet venni, ha a szövegek nem olyanok, mint a természetes beszéd.

Kérj segítséget

A honlapodra megírt szövegeket mindig próbáld meg átnézetni egy olyan személlyel, aki korábban még nem olvasta azokat. Amikor először olvas valaki el egy szöveget, akkor sokkal könnyebb észrevenni a hibákat.

Összefoglalás

A honlapodon található szövegek helyesírása nagy hatással van a honlap működésére, sikerességére. Nem csak a látogatók véleményét tudod javítani a helyesen írt szövegekkel, hanem a honlapod által szerezhető bevételeket is növelni lehet.

Profittermelő weboldalt szeretne? Kérje ingyenes ajánlatunkat!