A belső linkek és a keresőoptimalizálás

A keresőoptimalizálás, SEO minden olyan honlap, webshop számára kötelező, amely bevételeket akar szerezni, profitot akar termelni. Aki már egy kicsit is jobban beleásta magát a SEO-ba, az biztosan hallott már a linképítés fontosságáról. A linképítésről a legtöbb embernek a külső, másik weboldalról saját weboldalra mutató linkek jutnak eszébe, azonban a honlapodon elhelyezett belső linkekkel is lehet segíteni a jobb eredményeket.

A belső linkek és a keresőoptimalizálás

A külső linkek hátrányai

A külső, másik weboldalról érkező linkek természetesen sokkal értékesebbek, mint ha saját honlapodon linkelsz egyik aloldalról a másikra. A külső linkeknek azonban van egy nagy hátránya, a linkek horgonyszövegét nem tudod megadni, módosítani, hanem az lesz a horgonyszöveg, amit a másik weboldal tulajdonosa megad neki. Emellett a külső linkeknél azt sem tudod megadni, hogy melyik aloldalra linkeljenek, oda fognak mutatni, ahova a másik honlap irányítja azokat.

A belső linkek és előnyeik

Szemben a külső linkekkel, a belső linkeket teljesen személyre tudja szabni a honlap tulajdonosa, nem kell attól tartani, hogy egy harmadik fél nem optimálisan készíti el a linkeket.

Szeretné, ha az Ön honlapja is a Google találati lista élére kerülne? Kérje ingyenes ajánlatunkat!

Könnyebb navigáció

A honlapon található, jól elkészített belső linkek segítik a látogatók a tájékozódásban, a honlap böngészésében. A megfelelően elkészített, felhasználóbarát horgonyszövegek segítségével már a kattintás előtt tudni fogja a látogató, hogy milyen tartalommal fog találkozni, ha a linkre kattint. A könnyű navigációnak köszönhetően több időt fognak eltölteni a látogatók honlapodon, és könnyebben fognak eljutni azokra az aloldalakra, melyek segítségével a bevételeket tudod növelni.

Linkerő átadása

A belső linkek, hasonlóan a külső linkekhez, adnak át linkerőt. Általában a legtöbb külső link a weboldal főoldalára mutat, így ez az oldal a legerősebb honlapodon. Ha azt szeretnéd, hogy ez az erősség a honlap aloldalaira minél nagyobb arányban eljusson, akkor azokat be kell linkelni a főoldalról, valamint minél több helyről. Az így megerősített aloldalak jobban fognak teljesíteni a Google-ben.

A visszafordulási arány csökkentése

A visszafordulási arány azoknak a felhasználóknak az aránya, akik csak azt az aloldalt tekintik meg honlapodon, amelyre érkeznek. Minél magasabb ez az arány, annál rosszabb a honlap teljesítménye, ráadásul a visszafordulási arány a keresőoptimalizálás egyik részének számít, a Google figyelembe veszi rangsoroláskor, hogy a felhasználók átlagosan hány aloldalt látogatnak meg egy honlapon.

A jól elhelyezett belső linkek segítségével egyből érkezés után a látogatókat tovább lehet irányítani másik aloldalakra. Minél többen kattintanak ezekre a linkekre, annál alacsonyabb lesz a visszafordulási arány, annál jobb lesz a honlap helyezése a keresési találatok között.

A feltérképezés, indexelés elősegítése

Nem csak a felhasználók haladnak a honlapon megtalálható linkeken keresztül másik aloldalakra, hanem a keresőrobotok is. Ezeknek a robotoknak a feladata, hogy bejárják a honlapokat, a teljes internetet. A belső linkekkel segíteni lehet a munkájukat, aminek eredménye honlapod keresőoptimalizálásán is látszani fog.

Minél könnyebb dolguk van a keresőrobotoknak, minél több aloldalt tudnak feltérképezni honlapodon, annál gyorsabban lesz a weboldalad tartalma indexelve, megjelenítve, frissítve a Google számára.

Törött belső linkek javítása

A folyamatosan növekvő belső linkek száma, a folyamatosan változó honlap tartalom hatására előfordulhat, hogy lesznek olyan belső linkek honlapodon, melyek nem létező aloldalra mutatnak. Ezeket mindenképpen javítani kell, ugyanis sem a felhasználók, se a Google nem szereti a törött linkek sokaságát.

A törött linkek javítására két megoldás van:

  • Megszűnt oldal esetén az oldal visszaállítása (ha véletlenül szűnt meg az oldal)
  • A törött link másik, létező aloldalra történő irányítása

Összefoglalás

Egy honlap keresőoptimalizálásába nem csak a külső weboldalakról honlapodra mutató linkek számítanak bele, hanem a belső, saját honlapodon elhelyezett linkek is. A belső linkek a SEO mellett a felhasználói élményt is javítják, így mindenképpen megéri belső linkeket készíteni honlapodra.

Szeretné, ha az Ön honlapja is a Google találati lista élére kerülne? Kérje ingyenes ajánlatunkat!