Az egyedi 404-es hibaoldalak előnyei honlapokon

Minden honlap tulajdonos arra törekszik, hogy minél több látogatót tudjon honlapjához szerezni, mivel ezekből a látogatókból lesznek a vásárlók, ügyfelek, ami a bevételek növelését jelenti. Ennek megfelelően törekedni kell arra, hogy minden egyes felhasználó, aki honlapodra szeretne érkezni, meg is érkezzen oda.

Az egyedi 404-es hibaoldalak előnyei honlapokon

Az alapértelmezett 404-es oldal

Akkor találkozik a felhasználó 404-es oldallal, amikor olyan webcímet ír be böngészőjébe, amely nem létezik. Ennek oka lehet az is, hogy rosszul írta be a felhasználó a címet, de lehet, hogy csak olyan linkre kattintott, amely valamikor megszűnt. Bármi is az oka a 404-es oldalnak, az biztos, hogy a böngészőkben található alapértelmezett oldal inkább a probléma technikai részleteire fókuszál, és nem arra, hogy a látogatók minél nagyobb része maradjon az adott honlapon.

Amikor a látogatók meglátnak egy ilyen technikai információkkal teli oldalt, akkor gyakran úgy gondolják, hogy nekik kellene megoldani a problémát, de nem értenek hozzá, így inkább továbbállnak, hátha másik honlapon nem lesz problémájuk. Ezt mindenképpen el kell kerülni, mert ez egy elveszített potenciális ügyfelet jelent.

Ezt lehet megelőzni, megoldani egy egyedi 404-es oldal elkészítésével.

Profittermelő honlapot szeretne? Kérje ingyenes ajánlatunkat!

A 404-es oldal a honlap része

Ugyan technikailag nem tartozik a 404-es oldal a honlapokhoz, azonban mégis el lehet úgy készíteni az egyedi hibaüzenetet, hogy a felhasználó úgy érezze, hogy csak egy apró problémával találkozott, aminek ellenére azon a honlapon van, ahol szeretne lenni.

Ezt általában úgy lehet elérni, hogy az egyedi 404-es oldal hasonló designnal rendelkezik, mint a honlapod, sőt, azt is meg lehet oldani, hogy a 404-es oldal megtartsa a honlap menüszerkezetét, és csak a tartalmi részben jelezze a látogató számára, hogy valami probléma történt.

A technikai információk mellőzése

Ahogy írtuk korábban, a rengeteg technikai információt tartalmazó 404-es oldal inkább elriasztja a látogatókat, mint segítséget nyújt nekik. Az átlagos felhasználót nem érdekli, hogy miért nem jelenik meg számára a tartalom, hanem arra kíváncsi, hogyan tud tovább menni, hogy megtalálja, amit keres.

Ennek megfelelően a technikai információk helyett hasznos linkeket, a főoldalra mutató linket és egy rövid probléma leírást („az oldal nem létezik vagy törölve lett”) célszerű megjeleníteni a tartalmi részben.

Arra azonban figyelni kell, hogy ne használd egyfajta menüként a 404-es oldalt, a cél nem az, hogy mindent megtaláljon rajta a látogató, hanem az, hogy ne érezze úgy, hogy megoldhatatlan problémával találkozott.

Ne irányítson automatikusan a főoldalra

Gyakori probléma, hogy honlapok úgy oldják meg a 404-es oldalakat, hogy nem csinálnak egyedi hibaoldalt, hanem helyette a főoldalra irányítják ezeket a nem megfelelő webcímeket. Ezt több okból is el kell kerülni.

Az egyik ilyen ok a keresőoptimalizálás, mivel a Google úgy gondolhatja, hogy a honlap főoldala adja vissza a nem létező oldal hibát, ami el kell kerülni.

A másik ok a felhasználói élmény. Ha egy linkre kattint a felhasználó, akkor azt várja, hogy olyan tartalommal találkozzon, amit a link címe ígér neki. Ha ehelyett a főoldalra érkezik, nem fogja érteni, hogy mi történt. Ő rontott el valamit? Átverték?

Keresőrobotok feltérképezése

A keresőrobotok (pl. a Google) úgy térképeznek fel egy honlapot, hogy követik azokat a linkeket, melyeket a honlapon találnak. Ha törött link található honlapodon, és egy nem létező oldalra érkeznek, ahol nincs egyedi 404-es oldal, akkor nem fogják tudni folytatni a feltérképezést.

Ennek elkerülésére jó megoldás lehet olyan linkeket elhelyezni, melyek a honlap fő részeire mutatnak, hogy a keresőrobot folytatni tudja útját.

Hírlevélre feliratkozás, ajánlatkérés, keresés

Ha honlapod fő célja, hogy a látogatók ajánlatot kérjenek, feliratkozzanak hírlevélre, akkor ezeket is meg lehet jeleníteni az egyedi 404-es oldalon. Akár a teljes űrlapokat is fel lehet tenni az oldalra, de ha nem akarsz vele látogatókat elriasztani, akkor egy-egy linkkel is útba lehet irányítani a látogatót, hogy könnyen kapcsolatba tudjon lépni veled.

Ha honlapod, webáruházad rendelkezik „keresés” mezővel, akkor azt is meg lehet jeleníteni a 404-es oldalon. Ennek segítségével arra tudnak rákeresni az ide tévedők, amire akarnak. Nem neked kell kitalálni, hogy mire lehet szükségük, hanem saját maguk tudják folytatni a böngészést saját keresésük alapján.

Összefoglalás

Ahogy látható, mindenképpen elő fog fordulni, hogy látogatók olyan webcímre érkeznek honlapodon, amely (már) nem létezik. Ha nem figyelsz oda arra, hogy egyedi 404-es hibaoldal fogadja őket, akkor a böngészőkben megjelenített alap 404-es hibaoldal miatt a látogatók nagy része továbbáll anélkül, hogy eljutna működő weboldaladra. Az egyedi 404-es oldal tehát elengedhetetlen ahhoz, hogy kihozd a maximumot honlapodból.

Profittermelő honlapot szeretne? Kérje ingyenes ajánlatunkat!