A trükkös internetes telefonkönyvek, tudakozók, cégadatbázisok. Miért ne dőljünk be nekik?!

Már az elején leleplezném a „trükköt”, hátha valaki csak az első pár sort olvassa el:
Egy évig ingyen szerepel cégünk (általában a tudtunk nélkül) ezekben az adatbázisokban, majd amikor lejár az egy év (ez az egy év általában bőven elég ahhoz, hogy a hatalmas mennyiségű adatnak köszönhetően a keresőkben előkelő helyet foglaljanak el ezek az oldalak), akkor egy telemarketinges munkatárs felhív bennünket az ABC Céginfó.hu-tól, hogy lenne egy visszautasíthatatlan ajánlata. Egy évig ingyen hirdették cégünket, de most újabb egy évre 40-50 ezer forint közötti összeget kellene kifizetnünk.

Persze jó marketingeshez híven felvilágosít bennünket, hogy az abcceginfo.hu weboldalon havi több százezer látogató jár és keresi a cégeket és ezért a mi cégünket is nagyon sokan megtalálták már eddig is. Statisztikával általában természetesen nem szolgálhatnak, bár jobb is, mert valószínű elferdített adatokat kapnánk. Abba már végkép nem merülnék el túl mélyen, hogy mennyire könnyen lehet külsős szoftverek segítségével kattintásokat elérni.

Ha havonta csak 10-20 céget talál meg ezzel a bomba ajánlattal (de valószínűleg ennél sokkal jobb az arány), akkor már érdemes volt megvenniük a céges adatbázist egy másik hasonló cégadatbázistól és mögé rakni egy kereső optimalizált honlapot. Ja mert, hogy ezeket az adatbázisokat adják-veszik egymás között.

A tanácsunk az lenne, hogy ilyenre még véletlenül se adjunk ki pénzt, számos hasznosabb módja van annak, hogy ezt az évi 40-50 ezer forintot elköltsük és növeljük a honlapunk látogatottságát. Például használhatjuk Google Adwords kampány futtatására, ennyi pénzből már szép számú látogatót tudunk produkálni. Vagy végeztessük el weboldalunk kereső optimalizálását és linképítését.

Nyilván van 1-2 kivétel is ezen adatbázisok között, akik becsületesen, valós adatokat közölve ténykednek és még látogatókat is hoznak nekünk, de elég nehéz lesz kiválasztani őket a közel 100 cégadatbázisból, ami ma Magyarországon ténykedik. Jobb, ha meg sem próbáljuk.