Oldal GÖRGETÉS? Szeret, nem szeret, szeret, nem szeret, SZERET!

Van egy dolog, ami minden második honlap készítésekor elhangzik a megrendelő szájából: „A honlapom férjen ki egy oldalra, mert az emberek nem szeretnek görgetni.”

Valóban igaz ez a dolog? Mindenki csak annyi tartalmat néz meg, amennyi a képernyőjére ráfér?

Ez az a mondat, amitől finoman szólva a hajunk égnek áll, hiszen ma az interneten nem létezik olyan, hogy egy oldal. Mit nevezzünk egy oldalnak? Azért nincs egy oldal, mert a különböző felhasználók különböző számítógépekről, mobilokról, különböző felbontásokkal interneteznek, így a weboldalunk biztosan más-más módon jelenik meg minden embernél.

Tehát görgetni jó, görgetni kell! :)

A honlapok megnézéséhez, elolvasásához görgetni kell, nincs mese. Mivel ma már elenyésző azon honlapok száma, ahol nem kell görgetni, a netezők megszokták, megtanulták ezt, így nyugodt szívvel tervezhetünk olyan honlapot, ahol görgetni kell a teljes tartalom elolvasásához. A monitorok felbontásának növekedésével amúgy is egyre több tartalom jelenik meg a netezők szeme előtt.

Mivel a honlap felső része minden netezőnél megjelenik, ezért ez a rész kiemelten fontos szerepet tölt be a tervezéskor. Azt is tudjuk már régóta, hogy a netezők meggyőzésére csak néhány másodpercünk van. Tehát ha van olyan része a honlapnak, ami mindenkinél látszik és ezt a részt meg tudjuk úgy tervezni, hogy néhány másodperc alatt „elmondja” és meggyőzze a látogatókat, hogy megtalálták, amit kerestek, tehát sikerült egy informatív és látványos oldalt csinálnunk, akkor elértük a célunkat, maradnak az oldalon és görgetni fognak.

Mit is tehetünk ide? Mindenképpen meggyőző vizuális elemeket (jó minőségű képek, amik elmesélik mivel is foglalkozunk, bizalmat ébresztenek), jól megírt, szemet odavonzó és jól megformázott címsorokat használjunk. Ha ezek megvannak, akkor biztosan elkezdik olvasni a látogatók a további mondandónkat is. Itt is érvényes az arany szabály, hogy a kevesebb, néha több, ne féljünk szellőssé tenni a szövegeinket, mert ettől (ha jól használjuk a szövegformázási lehetőségeket) csak még olvashatóbb, átláthatóbb lesz.

Ne feledjük, az emberek szeretnek görgetni, ha úgy érzik, jó helyen járnak, megtalálták, amit keresnek.