Jelentős változások a domain regisztrációban

Június 1-től jelentős változások mentek végbe a .hu domaintér regisztrációs szabályzatában.

Íme a legfontosabb változások

A hazai domain regisztrációs szabályozást hosszú ideje kritizálták már amiatt, hogy a regisztráció a külföldi domainekhez képest túl lassú, akadályozza a hazai internet fejlődését. Az eddigi két hétig tartó várakozást június 1-től felváltotta az "azonnali" regisztráció. A domain igénylés benyújtását követően - a .hu domaintér felügyeletét ellátó ISZT munkatársának jóváhagyása után - azonnal működőképes lesz az adott domain név.

Kifogás csak 8 napig

Eddig a 14 napos várakozás alatt a domain nevek bejegyzése ellen kifogással élhetett bárki, aki szerint jogsértő a domain név. A beadványt megvizsgálva az ISZT mellett működő Tanácsadó Testület hozott döntést arról, hogy a domain bejegyezhető-e az igénylőnek vagy sem. A jövőben az ilyen panaszok jelzésére is csak 8 nap áll rendelkezésre.

Megszűnik az elsőbbségi/prioritásos regisztráció

Az eddigiekben, ha valakinek un. prioritásos joggal rendelkezett domain névvel kapcsolatban (pl. a cégének neve megegyezett a kérelmezett webcímmel) akkor nem kellett 14 napot várnia egy domain névre, a várólista kihagyásával azonnal megkaphatta használatba a domaint. Június 1-től az elsőbbségi regisztrációs igénylés megszűnt. A cégnévvel azonos domainek is 8 nap után kerülnek bejegyzésre és ugyanúgy egy nyilvános meghirdetésen esnek.

A papír alapú regisztráció marad

A .hu domain nevek igénylése kapcsán megmarad a szerződéskötési kötelezettség, azaz továbbra is vagy aláírt szerződéssel lehet domain regisztrációs kérelmet benyújtani vagy digitális aláírással kell ellátni a regisztrátor számára benyújtott domain regisztrációs kérelmet.

Minden megkezdett regisztráció után Fizetni kell

A domain igénylőknek az eddigiekben lehetőségük volt a domain delegálási kérelmüktől elállni.  Június 1-től minden regisztrátornak a feltételesen használatba adott domain neveket ki kell fizetnie a Nyilvántartó számára, így a jövőben a regisztrátorok várhatóan bezárják az elállás lehetőségét.