A weboldal költöztetés, migráció tudnivalói

Előbb-utóbb a legtöbb weboldal élete során szükség van valamilyen megújításra, költöztetésre, migrációra. Ezeket a feladatokat úgy kell elvégezni, hogy a honlap minőségét, a keresőben elfoglalt helyét a lehet legkevésbé érintsék a módosítások. Cikkünkben bemutatjuk a leggyakoribb migrációs feladatokat, és azt, hogy hogyan lehet őket a lehető legjobban elvégezni.

A weboldal költöztetés, migráció tudnivalói

Tárhely szolgáltató váltása

A tárhely szolgáltató váltásának több különböző oka is lehet. Előfordulhat, hogy nem vagy megelégedve a tárhely sebességével, a szolgáltatásokkal, vagy csak olcsóbb megoldást találtál. Szerencsére a tárhely váltása nem olyan nehéz feladat, arra viszont fel kell készülni, hogy lesz egy általában pár órás időszak, amikor költözéskor nem lesz elérhető a honlap. Azt viszont mindenképpen tesztelni kell tárhely váltás előtt, hogy az új tárhelyen (szerverkörnyezetben) megfelelően működik-e a weboldal.

Weboldal készítés

Megváltozik a domain név

A domain név változtatás leggyakoribb formája, ha egy weboldal http-ról https-re áll át. Ez nem tűnik olyan nagy feladatnak, de nagyon könnyű elrontani. Fontos, hogy https-re váltáskor a régi URL-eket 301-es átirányítással kell az új URL-ekre irányítani, ebből fogja tudni ugyanis a Google, hogy végleges átirányításról van szó. Fontos, hogy ha a Search Console fiók URL-előtag alapján lett készítve, akkor https-re váltáskor is új fiókot kell készíteni.

301-es átirányítást kell alkalmazni minden olyan esetben is, amikor konkrétan maga a domain név változik, pl. valami.hu-ról valami2.hu helyre költözik a honlap. Viszonylag egyszerű a helyzet ilyen esetben is, mert az URL szerkezet szinte biztosan változatlan marad, így az átirányítások beállítása egyszerű és egyértelmű.

A weboldal design megújítása

A weboldal design megújítása inkább a migráció témájába tartozik. Ez azt a folyamatot jelenti, amikor a honlap motorja, tartalomkezelő rendszere változatlan marad, azonban a felület, amit a felhasználók látnak, megújul.

A két migrációs lehetőség közül ez az egyszerűbb, ugyanis, ha a tartalomkezelő rendszer nem változik, akkor szinte biztosan a weboldal felépítése, URL-jei is változatlanok maradnak, így ezekkel nem sokat kell foglalkozni. Amivel viszont kell, az a honlap gyorsasága, sebessége.

A keresőoptimalizálás egyik fontos tényezője, hogy a weboldal gyors és jól használható legyen. A Google sebességmérőjével lehet ezeket ellenőrizni. Desing megújítás során azonban gyakori hiba, hogy a látványra mennek rá az emberek, és a sebességet nem figyelik, elhanyagolják. A látványos design természetesen nagyon fontos, általában emiatt kerül sor a design frissítésre, de a sebességet is szem előtt kell tartani.

Szintén gyakori probléma design megújításkor a tartalom megváltozása. Ha már optimalizált, sikeres honlapod van, akkor a tartalmakon a lehető legkevesebb módosítást kell megcélozni. Csak azokon a szövegeken változtass, melyeken nagyon muszáj, és lehetőleg a HTML szöveg formázás is maradjon változatlanul (H1, H2, H3 tagek).

Ha egyszerre szeretnél designt megújítani és domain nevet váltani, akkor nagyobb, összetettebb weboldalak esetén érdemes lehet két lépésben elvégezni a folyamatot. Első lépés legyen a domain név váltás, a második pedig az új design elkészítése. A két lépésnek köszönhetően kisebb változtatásokat kell egyszerre elvégezni, és nem várt működés esetén sokkal egyszerűbb lesz megtalálni a probléma forrását.

Tartalomkezelő rendszer, weboldal motor váltás

A honlap motorjának, alapjának megváltoztatása az, ami a legtöbb teendővel jár, és emiatt a legnagyobb odafigyelést igényli. Ilyenkor általában a teljes honlapot újra el kell készíteni, viszont ügyelni kell arra, hogy a honlap szerkezete a lehető legkevesebbet változzon, és az URL-eket is vagy meg kell tartani eredeti állapotukban, vagy az átirányításokat jól kell beállítani.

Ha egy mód van rá, akkor az optimalizált tartalmakat, menüpontokat, szövegeket érdemes az eredeti állapotukban megtartani, és az új weboldalt köréjük felépíteni. A legfontosabb azonban az, hogy a honlap URL-ekre készíts egy tervet, ha nem változnak, akkor általában egyesével újra be kell őket állítani az új tartalomkezelő rendszerben, ha pedig változnak, akkor egyesével meg kell adni, hogy melyik régi URL hova legyen átirányítva a megújított weboldalon. Nagyon fontos, hogy ezek is 301-es átirányítások legyenek.

Általános tanácsok weboldal költöztetés, migráció esetére

Bármelyik is áll fenn a fent bemutatott esetekből, néhány általános jótanáccsal is szolgálunk a költöztetéssel, migrációval kapcsolatban.

Ha lehetséges, akkor érdemes a változtatásokat olyan időpontra időzíteni, amikor a weboldal látogatottsága a legkisebb. Ez több szempontból is előnyös. Először is, ha valamilyen probléma lépne fel, akkor nem csúcsidőben nem fog megfelelően működni a honlap, így kevesebb ügyfelet, vásárlót fogsz veszíteni. Emellett a Google-nek is több ideje lesz arra, hogy újra indexelje a weboldalt.

Mindenképpen készíts Search Console-t az eredeti weboldalhoz, majd pedig, ha szükség van új fiókra, akkor a megújított, átköltöztetett honlaphoz is. A leggyorsabban a Search Console fiókban van lehetőség értesülni az esetleges problémákról, valamint itt tudod majd beküldeni az új sitemap-et is a Google számára a módosításokat követően.

Összefoglalás

Egy weboldal költöztetése, migrálása a fejlődés és a lehetőségek mellett buktatókkal is járhat, ha nincs megfelelően megtervezve és kivitelezve. Ezeket a buktatókat el kell kerülni, ha pedig fellépnek, akkor nagyon gyorsan ki kell küszöbölni, ugyanis a keresőből érkező látogatók jelentős csökkenéséhez vezethetnek.

Weboldal készítés