Weboldal fordítás tanácsok, tudnivalók

A sikeres honlapok egyik jellemzője, hogy minél szélesebb közönség elérését célozzák meg. A mai világban az egyik legnépszerűbb megoldás a honlap célközönségének bővítésére a weboldal fordítása különböző nyelvekre. Nem mindegy azonban, hogyan fordítod le weboldalad, hanem tudatos, előre átgondolt munkát kell végezni. Lássuk, mire kell figyelni, ha weboldalad idegen nyelveken is meg szeretnéd jelentetni.

Weboldal fordítás tanácsok, tudnivalók

Megfelelő tartalomkezelő rendszer választása

Még a honlap elkészítése előtt el kell döntened, hogy milyen tartalomkezelő rendszerrel fogod azt elkészíteni. Ha már előre tudod, hogy azonnal vagy a későbbiekben több nyelven is el szeretnéd készíteni weboldalad, akkor a Drupal tartalomkezelő rendszerrel készített weboldalak kiváló megoldást nyújtanak számodra. Az általunk készített honlapok is a Drupal rendszerében készülnek, a tartalmak könnyen fordíthatók, frissíthetők.

Többnyelvű weboldalt szeretne készíttetni?

Külön weboldal vagy nyelvválasztás?

Weboldal fordítás esetén két lehetőség áll rendelkezésedre: az egyik a külön nyelvek külön URL-en, a másik pedig az egy domain alatt található, nyelvválasztásos fordítások. A honlapok túlnyomó többségénél a nyelvválasztásos, egy domain alatti megoldás lesz a jó választás.

A domain név megválasztása

Szintén még a magyar nyelvű honlap elkészítése előtt érdemes figyelembe venni az esetleges fordítási igényt a domain név megválasztásához is. Ha úgy gondolod, hogy lesz igény a különböző idegen nyelven megjelenített tartalmak iránt, akkor lehet, hogy nem kulcsszavas domain nevet célszerű választani, hanem inkább olyan, amely cégnevedet tartalmazza. A magyar kulcsszavak nem mondanak semmit a külföldi látogatók számára, a márkaneveket, cégneveket azonban ők is felismerik, könnyebben megjegyzik.

A nyelvválasztó helye

Feleslegesen fordítod le honlapod, ha a látogatók nem tudnak egyszerűen nyelvet váltani. Gondolni kell arra, hogy könnyen előfordulhat, hogy a felhasználó olyan nyelvvel találkozik, amikor oldaladra ér, amit egyáltalán nem ismer. Ilyenkor általában az érkezési oldal bal felső vagy jobb felső sarkában keresik az emberek a nyelvválasztási lehetőséget. Ennek megfelelően honlapodon is ezen helyek egyikén tudjanak nyelvet váltani a felhasználók.

Bevett gyakorlat a legördülő menüs megoldás, ha ilyen legördülő menüt látnak az emberek, akkor feltételezni fogják, hogy itt fognak tudni másik nyelvet választani. Ha csak néhány választható nyelv van, akkor meg lehet jeleníteni a nyelvek kódjait, amit felismernek a látogatók. (Pl. magyar: HU, angol: EN, német: DE stb.)

Kerüld a fordítóprogramokat

Az egyik leggyakoribb hiba, amit weboldal fordításkor elkövetnek az emberek, hogy fordító programokkal, Google Translate-tel készítik el weboldaluk fordítását. Ezt mindenképpen el kell kerülni. Az így készült fordítások arra jók, hogy egy ismeretlen nyelvű szöveget megérts, de arra nem, hogy honlapodat így töltsd fel.

Ha többnyelvű honlapot szeretnél, akkor vagy rendelkezz megfelelő nyelvismerettel a szövegek lefordítására, vagy erőforrásokat kell áldozni a minőségi fordítások elkészítésére. A minőségi fordítás több előnyt is fog jelenteni, így mindenképpen érdemes rá áldozni, foglalkozni vele. Nagy szerepet kap abban, hogy az idegen nyelvű látogatók kiváló felhasználói élményben részesüljenek, amikor weboldalad böngészik, valamint a keresőoptimalizálásra is nagy hatással van a minőségi fordítás.

A keresőoptimalizálás (SEO)

Ha komolyan foglalkozol magyar nyelvű oldalad keresőoptimalizálásával, akkor hasonló feladatokat fog jelenteni minden egyes fordítás optimalizálása is. A kulcsszavak nem a magyar kulcsszavak tükörfordításai lesznek idegen nyelveken, hanem külön kulcsszókutatásra, szövegírásra lesz szükség.

Emellett figyelembe kell venni azt is, hogy különböző nyelveken sokkal nagyobb lehet a konkurencia, mint magyar nyelven. A legnépszerűbb fordítás az angol nyelvű fordítás, azonban angol nyelven nagyságrendekkel több hasonló honlap található az interneten, mint magyar honlap, így jóval nehezebb lesz a találati lista első oldalára felkerülnöd.

A képeken található információk fordítása

Gyakori megoldás honlapkészítés esetén, hogy nem csak szöveges formában találhatók meg információk egy weboldalon, hanem a képek is tartalmaznak szövegeket, hasznos információkat. Ezeket a képeket gyakran külön-külön el kell készíteni a fordítással együtt, ugyanis azt mindenképpen el kell kerülni, hogy lefordított oldalak között magyar szövegeket tartalmazó képek jelenjenek meg.

Különböző terjedelmű szövegek

Szintén problémát jelenthet, hogy ugyanazt elmondani nem ugyanannyi karaktert jelent minden nyelven. Úgy kell elkészíteni a magyar nyelvű honlapod, hogy számítani kell arra, hogy fordítás esetén több vagy kevesebb szöveg is kerülhet majd az adott helyekre.

Olyan dolgokra kell itt gondolni, hogy pl. megtervezel egy blokkot úgy, hogy egy kép melletti szöveg teljesen kitöltse a rendelkezésre álló helyet. Fordításkor azonban ugyanaz a szöveg angolul 2 sorral több lesz, és már nem lesz egyforma a szöveg és a kép magassága. Célszerű tehát úgy megtervezni egy honlapot, hogy a szövegek terjedelme ne jelentsen majd korlátokat a fordításnál, a szövegek változtatásánál.

Lokalizált tartalmak

Különböző nyelveken különböző formátuma van a tartalmaknak. Pl. magyarul és angolul másképp írjuk a dátumokat. Egyes angol nyelvű országok ráadásul egymástól eltérő dátum formátumot is használhatnak, így a célközönséget figyelembe véve kell megformázni az egyes nyelveken használt szövegeket, tartalmakat is.

Szintén figyelni kell az elérhetőségek, különösen a telefonszámok megfelelő feltüntetésére. Ha csak magyar nyelvű a weboldalad, akkor nem feltétlenül van szükség a +36-os országhívószám kiírására. Különböző nyelveken azonban jelezni kell, hogy az adott telefonszám milyen országhívóval rendelkezik.

Összefoglalás

Weboldalad fordításával jelentős eredményeket, sikereket lehet elérni. Nem mindegy azonban, hogy hogyan készíted el honlapod fordítását, a különböző nyelvű tartalmakat. A cikkünkben bemutatott tanácsok segítségével könnyebb lesz elérned, hogy honlapod sikeresebb legyen, a fordítás segítségével maximalizálni tudd a honlapod által szerzett bevételeket.

Többnyelvű weboldalt szeretne készíttetni?