A weboldal bérlés előnyei és hátrányai

Amikor egy vállalkozás saját honlapot szeretne, akkor gyakran felmerül a kérdés, hogy melyik a jobb választás, a honlap készítése vagy a weboldal bérlés. Cikkünkben ezt a két lehetséges megoldást fogjuk összehasonlítani, hogy dönteni tudj a két lehetőség között, ha honlapkészítés előtt állsz.

A weboldal bérlés előnyei és hátrányai

A weboldal bérlés előnyei

Az indulási költségek

A weboldal bérlés népszerűségét nagyrészt annak köszönheti, hogy jóval olcsóbban el lehet indítani egy bérelt weboldalt mint egy egyedileg készített honlapot. Amíg a honlapkészítésnél a teljes összeget ki kell fizetni induláskor, addig weboldal bérlés esetén csak az első hónapot kell kifizetni előre. Sőt, gyakran az első két hét ingyenes is, így akár indítható honlap anyagi ráfordítás nélkül is.

Az alacsonyabb indulási költségeknek azonban hátrányai is vannak, különösen hosszú távon, ugyanis a honlap élettartama folyamán a havonta történő kifizetések jó eséllyel összességében többe fognak kerülni, mint az egyszeri honlapkészítési díj.

Gyors elindulás

A honlap bérlés további előnye, hogy akár 1-2 nap alatt el lehet indítani egy bérelt honlapot, a honlapkészítés azonban ideális esetben is inkább 1-2 hetes időtartamot szokott jelenteni. A honlap bérléshez nincs szükség honlapkészítőre, hanem saját magad tudod elkészíteni a weboldalt, általában előre összeállított sablonok segítségével, így csak rajtad múlik, hogy mennyire sietsz az indulással.

Egyedi honlapot szeretne? Kérje ingyenes ajánlatunkat!

A weboldal bérlés hátrányai

Nem egyedi design

Mivel saját magad készíted, állítod össze a honlapot, így csak sablonokból tudsz dolgozni. Ezek a sablonok a ráfordított idő szempontjából előnyt jelentenek, de a végeredményt tekintve hátrányt. Ha a lehető legjobb benyomást szeretnéd kelteni a látogatókban, akkor egyedi designra lesz szükséged.

Az egyedi design előnyei közé tartozik, hogy a honlapkészítők által készített designt nem fogod másik honlapon megtalálni az interneten, hanem a saját elképzeléseid, a vállalkozásodat, tevékenységedet figyelembe véve készül el.

Kevés egyedi funkció

A bérelt honlapok jó megoldást jelentenek, ha semmi egyedit nem szeretnél weboldaladra, hanem megfelelnek a szolgáltatás keretein belül választható funkciók. Ezek a funkciók azonban olyanok, melyek több honlap számára is használhatók, ugyanis egyedi funkciókat bérelhető weboldalak esetén csak plusz, gyakran igen magas díjakért cserébe fognak neked fejleszteni, ha egyáltalán van ilyenre lehetőség.

Egyedi honlapkészítés során azonban a honlapkészítők igyekeznek minden olyan funkciót megvalósítani, amire honlapodnak szüksége lehet a maximális siker eléréséhez. Vegyük pl. egy hotel weboldalát. A honlap bérlés választható funkciói között általában alap űrlapok találhatók meg, de ha egy hotel weboldalára egyedi szállásfoglalás űrlapra van szükség, arra bérelhető honlap esetén nincs lehetőség. A honlapkészítő azonban mindent le tud fejleszteni, amire szükség lehet, sőt, akár össze is tudja kötni a honlap szállásfoglaló űrlapját a hotel belső szállásfoglaló rendszerével.

Korlátolt keresőoptimalizálás

Nem elég elkészíteni egy honlapot, hanem arra is gondolni kell, honnan fogsz látogatókat szerezni. A fizetett hirdetésekre a bérelt és a készített honlap is egyformán alkalmas, azonban a keresőoptimalizálás szempontjából egyértelműen az egyedileg készített honlap az előnyösebb megoldás.

A keresőoptimalizálás több különböző részfolyamatból áll, ahhoz, hogy minden szükséges feladatot el tudj végezni weboldaladon, olyan rendszerre lesz szükséged, amely egyedi, könnyen módosítható, javítható. Ezeket pedig a havi pár ezer forint bérleti díjért nem fogja neked elvégezni az, ahonnan a honlapot bérled.

Összefoglalás

A weboldal bérlés és a honlapkészítés között számos különbséget lehet felfedezni, annak ellenére, hogy a végeredmény mindkét megoldás esetén egy elkészült, működő honlap lesz. Ha egyedi honlapot szeretnél, ha az a célod, hogy weboldalad a lehető legjobb teljesítményt nyújtsa, akkor az egyedi honlap készítése lesz valószínűleg a jó választás számodra.

Egyedi honlapot szeretne? Kérje ingyenes ajánlatunkat!