Webáruház bérlés előnyök és hátrányok

Az online vásárlás népszerűségének köszönhetően egyre több új vállalkozó és régi kereskedő indít webáruházat. Webáruház indításkor két megoldás közül kell választani, az egyik a webáruház bérlése, a másik pedig a saját webáruház készítése, készíttetése. Mindkettőnek megvannak a maga előnyei és hátrányai, bejegyzésünkben a webáruház bérlést fogjuk részletesen bemutatni.

Webáruház bérlés előnyök és hátrányok

Mit jelent a webáruház bérlés?

A webáruház bérlés során egy előre elkészített webáruházat lehet bérelni, általában havidíjért cserébe. A bérelhető webáruház a fejlesztő cégé, a kereskedők pedig tőle bérlik. Általában különböző csomagok állnak rendelkezésre, különböző funkciókkal és természetesen eltérő árakkal.

Mit jelent a saját webshop?

Saját webshop készítés esetén is lehetnek előre összeállított csomagok, de lehetőség van egyedileg személyre szabni a webáruházat mindenki számára. A legfontosabb, hogy az elkészült és használt webshop nem a készítőé, hanem a webáruház üzemeltetője a webshop tulajdonosa.

Saját, egyedi webáruház készítés

A webáruház bérlés előnyei

A bérelt webáruházak talán legnagyobb előnye, hogy nincsenek induló költségek, a legtöbb szolgáltató ugyanis biztosít minimum 10-14 napos ingyenes kipróbálási lehetőséget. Ebben az időszakban a webshopot korlátozások nélkül lehet kipróbálni, használni, és csak akkor kell fizetni, ha a próba időszakot követően továbbra is használni szeretnéd.

Nem csak induló költségek nincsenek, hanem várakozási idő sincs. Amíg egy egyedi webáruház elkészítése néhány hétig, hónapig eltarthat, addig egy bérelt webshop indításához néhány percre van csak szükség. Az előre összeállított csomagoknak köszönhetően nem kell fejlesztőt, programozót választani, hanem azonnal egy már működő webáruházat kapsz.

Nagyon egyszerűen lehet olyan funkciókat bevezetni, melyek a drágább csomagban érhetők el, csak elő kell fizetni a drágább csomagra, és már használható is minden, ami az adott csomaghoz tartozik, várakozási idő, fejlesztési idő nélkül.

A webáruház bérlés hátrányai

Az előre összeállított csomagok nem csak előnyt, hanem hátrányt is jelenthetnek, attól függően, hogy milyen igényeid vannak. Saját webshop esetén olyan funkciók lesznek a webshopban, melyekre szükséged van. Webáruház bérlés esetén viszont olyan funkciók is lesznek mindegyik csomagban, melyekért feleslegesen fogsz fizetni.

Ugyan indulási költségek nincsenek webáruház bérlés esetén, de hosszú távon gazdaságosabb a saját webáruház készítése. Általában úgy lehet számolni, hogy 3-4 évnél hosszabb működés után a webáruház bérlés költségei átlépik az egyedi webshopok egyszeri elkészítési költségeit. Mondani sem kell, amikor valaki elindít egy webshopot, nem 3-4 évre tervez vele, így hosszú távra érdekes inkább saját webshopot készíttetni.

A bérelt webáruházak üzleti modelljének alapja, hogy minél több embernek adják el ugyanazokat a funkciókat, így tudják havonta pár ezer forintért kínálni a bérelt webshopokat. Ha azonban egyedi rendszerre, fejlesztésre van szükséged, akkor ezekért mélyen a zsebedbe kell majd nyúlnod, valószínűleg sokkal drágábbak lesznek, mint egyedi fejlesztésű, saját webáruházak esetén.

Nem csak az egyedi fejlesztéseket kell megfizetni, hanem az egyedi kinézetet is. A saját webáruházak általában egyedi, személyre szabott designnal készülnek. A bérelt webáruházak csomagjaiban viszont csak előre elkészített kinézetek közül lehet választani, ami azt jelenti, hogy elég nagy esély van rá, hogy másoknak is ugyanolyan, vagy nagyon hasonló webáruházuk lesz, mint neked. Ha webáruház bérlés esetén egyedi kinézetet szeretnél, akkor az várhatóan ugyanúgy drága fejlesztés lesz, mint az egyedi funkciók megvalósítása.

Összefoglalás

A webáruház bérlés segítségével bárki percek alatt el tud indítani egy webshopot, költségek nélkül. A költségmentes induláshoz és a havi pár ezer forintos bérlési díjhoz azonban számos kötöttség, nehézség is társul. Érdemes előre eltervezni, hogy milyen hosszú időszakra tervezel egy webshoppal, és ha legalább 3-4 évben gondolkodsz, akkor érdemes inkább beruházni egy saját webáruházra.

Saját, egyedi webáruház készítés