A honlap, weboldal karbantartás fontossága

Gyakori probléma honlapkészítés során, hogy a honlap tulajdonosa csak az elkészítésnek tulajdonít jelentőséget, a weboldal karbantartásnak nem. Ahhoz azonban, hogy honlapod sikeres legyen, szükség van az elkészítés utáni rendszeres karbantartásra, frissítésre is. Cikkünkben a honlap karbantartásának fontosságáról, előnyeiről lesz szó.

A honlap, weboldal karbantartás fontossága

A weboldal karbantartás és a biztonság

Az internet világa az egyik legdinamikusabban fejlődő ágazat a világon. Azok a technológiák, melyek ma a legmodernebbnek számítanak, hetek, hónapok múlva elavultak lehetnek. Ha az elavult technológiákat nem fejleszted, nem frissíted, akkor honlapod könnyen feltörhetik, károkat okozva ezzel. Ilyen károk lehetnek pl. a weboldalad űrlapjainak spammelése, a honlap tartalmának törlése vagy a levélküldő rendszer megtámadása is.

A rendszeresen frissített, karbantartott weboldalak sokkal kisebb eséllyel esnek áldozatul ilyen feltöréseknek, így nem kell attól félned, hogy hónapok munkája megy kárba a karbantartás hiánya miatt.

Rendszeres karbantartott weboldalt szeretne?

Javítja a megítélést

A weboldal karbantartásának hiánya gyakran látható a látogatók számára is. A nem megfelelően működő űrlapok, a meg nem jelenő képek, a lassan betöltődő weboldal stb. nem csak a weboldal, hanem céged megítélését is rontják. Amikor a látogatók nem megfelelően működő honlapra érkeznek, nem csak magát a honlapot, hanem a weboldal tulajdonosát is leminősíthetik, ami miatt ügyfelektől, bevételektől fogsz elesni.

Segíti a keresőoptimalizálást

A rendszeresen frissített, karbantartott weboldalak jobban szerepelnek a Google találati listájában is, mint azok a honlapok, melyeken ritkán eszközölnek változtatásokat, javításokat. A keresőoptimalizálás egyik alapját jelentik a rendszeresen frissített, közzétett tartalmak, szövegek, melyek a honlap karbantartás részét képezik.

Nem csak a tartalmi változtatások, hanem a technikai javítások is sokat számíthatnak a keresőoptimalizálásban, a látogatók, ügyfelek szerzésében. A tartalom mellett a Google figyelembe veszi a nem működő linkeket, a honlap sebességét, a technikai megoldásokat is a keresési rangsor felállításánál, így a rendszeres karbantartás több szempontból is jobb helyezéseket fog eredményezni.

Linképítés, linkek szerzése

A linképítés a keresőoptimalizálás egyik fontos része, minél több minőségi link mutat honlapodra, annál előrébb fog kerülni a keresési találatok között. A minőségi, karbantartott weboldalak sokkal egyszerűbben szereznek természetes linkeket, mint az elhanyagolt oldalak. A többi weboldal tulajdonos nem fog olyan honlapot belinkelni saját weboldalán, amely elhanyagolt, azonban egy modern, frissen tartott honlapra legtöbben szívesen linkelnek, irányítanak látogatókat.

Az információk frissen tartása

Az elkészített honlapra feltöltött információk idővel elavulnak. Ha nem figyelsz oda arra, hogy ezeket az információkat frissítsd, akkor a látogatók hamis információkkal fognak találkozni weboldaladon. Ez nem csak számukra lesz hátrányos, hanem számodra is, ugyanis elszalasztott ügyfeleket fog eredményezni számodra.

Ügyelni kell tehát arra, hogy a honlapodra feltöltött információk mindig megfeleljenek a valóságnak, aktuálisak legyenek. Egy-egy weboldal karbantartás alkalmával célszerű végigfutni a honlapot, hogy bekövetkezett-t változás valamilyen fontos információval kapcsolatban a legutóbbi frissítés óta, és javítani a nem megfelelő információkat.

Biztonsági mentés készítése

Bármikor jelentkezhet olyan probléma, amely a honlap korábbi állapotba történő visszaállítását követeli meg. Ilyen lehet pl. egy vírus, a tárhely valamilyen problémája stb. Ha nincs karbantartva honlapod, ha nem rendelkezel biztonsági mentéssel, akkor egy ilyen probléma esetén akár az is előfordulhat, hogy nulláról kell egy új weboldalt felépítened, elkészítened.

Összefoglalás

A sikeres honlapok elengedhetetlen jellemzője a rendszeres karbantartás, amely számos előnyt jelent mind a honlap, mind a honlap üzemeltetőjének szempontjából. Ha profittermelő weboldalt szeretnél, akkor mindenképpen szükséges rendszeresen frissíteni, karbantartani weboldalad.

Rendszeres karbantartott weboldalt szeretne?