Hogyan lehet felkerülni a Google Térképre?

Ha használod a Google Térkép (Google Maps) szolgáltatást, akkor rengeteg céggel, vállalkozással találkozhatsz, melyek megjelennek a térképen. Ha a saját céged nem jelenik meg, vagy megjelenik, de szeretnél módosítani az adatain, akkor erre lehetőséged van, köszönhetően a Google Cégemnek.

Hogyan lehet felkerülni a Google Térképre?

Mi is az a Google Cégem?

A Google Cégem (Google My Business) a Google egy ingyenes szolgáltatása, segítségével be lehet állítani, hogy hogyan jelenjen meg egy cég a Google Térképen. Mivel ingyenes szolgáltatásról van szó, így, ha saját céged van, mindenképpen érdemes pár órát fordítani a regisztrációra és a menedzselésre, ugyanis rengeteg előnnyel jár a szolgáltatás.

Google Cégem regisztráció

A Google Cégem regisztrációhoz csak egy Gmail e-mail címre lesz szükséged, valamint pár percre. A https://www.google.com/intl/hu_hu/business/ linken lehet a regisztrációt elvégezni. A Google Cégem regisztráció menetéről korábbi cikkünkben már írtunk részletesen.

Amit mindenképpen nézz meg, mielőtt nekilátsz a regisztrációnak, hogy vállalkozásod megjelenik-e már a Google Térképen. Ha igen, akkor nem kell teljesen újként regisztrálni, hanem igazolni kell a tulajdonjogot az adott cégre. Az igazolásra szükség lesz akkor is, ha új vállalkozást szeretnél regisztrálni a Google Cégembe és ezáltal a Térképre.

A vállalkozás igazolása

Cégedet és tulajdonjogodat elsősorban levélben fogod tudni igazolni, ez az a lehetőség, amely minden vállalkozás rendelkezésére áll. A Google küld egy levelet a cég címére, a megérkezést követően pedig a levélben kapott kód segítségével igazolni lehet a tulajdonjogot.

Bizonyos cégek esetén lehetőség van telefonos, e-mailben történő és azonnali igazolásra is. Azt, hogy a te vállalkozásod jogosult-e ezekre, az igazolási folyamatnál fogod látni a regisztrációs során.

Céges honlap készítés

Saját cég adatainak szerkesztése

A Térképen megjelenő vállalkozásod adatai mindig legyenek pontosak, naprakészek, hogy amikor az érdeklődők rátalálnak vállalkozásodra a Térképen vagy a Google keresőjében, akkor az aktuális, valós információkkal találkozzanak. A cégtulajdon igazolása után lehetőséged lesz részletesen beállítani, hogy mit szeretnél megjeleníteni a vállalkozás adatlapján. Az adatok módosítása nem azonnali, ugyanis először egy ellenőrzésen kell átesniük, amit a Google fog elvégezni.

A céges Google Térkép megjelenés személyre szabható, szinte mindent be lehet állítani a Google Cégem fiókban, amire az érdeklődőknek szüksége lehet. Először is a cég neve, címe, telefonos elérhetőségei, valamint a céges honlap webcíme is megadható. Ezek az alap adatok, ezeket mindenképpen jól kell kitölteni, különösen a címet, amire szükség lehet a tulajdonjog megerősítéséhez is.

A vállalkozáshoz egy elsődleges kategóriát is ki kell választani, amely bemutatja a vállalkozás fő tevékenységét. Itt a lehető legkonkrétabb kategóriát kell kiválasztani, de lehetőség van 9 további kategória megadására is. A kategóriák megfelelő kiválasztása segít mind a Google-nek, mind az érdeklődőknek jellemezni céged.

Fizikai bolttal, üzlettel, irodával stb. rendelkező cég esetén a nyitvatartási időt is célszerű megadni. A nyitvatartási időt úgy célszerű megadni, hogy azokat az intervallumokat tartalmazza, amikor ténylegesen nyitva van irodád, boltod. Ez azt jelenti, hogy ha pl. van ebédidő, akkor azt is célszerű jelezni a cég oldalán. Szükség esetén lehetőség van rendkívüli, egyedi nyitvatartás beállítására is, ilyenkor az általános nyitvatartás nem változik, és az aktuális információkat is kommunikálni lehet.

A Google Cégem segítségével nem csak adatokat, hanem fényképeket is tudsz feltölteni cégedhez, melyekkel mind a Térképen, mind a Google keresőben találkozhatnak az érdeklődők. A képek elsőre nem tűnnek olyan fontosnak, azonban nagyon sokat számíthat az érdeklődők számára, hogy tudják, milyen épületet keressenek, ha meg akarják látogatni céged.

Egy rövid, maximum 750 karakteres bemutatkozást is lehet megadni a Google Cégem fiókban, amiben be lehet mutatni, hogy miért egyedi vállalkozásod, hogy miért érdemes a sok hasonló vállalkozás közül a tiedet választani.

Nem kell saját honlap, de előnyös

Ha nincs saját céges weboldalad, akkor azt nem kell megadni, nincs is szükség céges weboldalra a Google Térkép megjelenéshez, de számos előnye van, ha rendelkezel ilyennel. A saját céges honlappal és előnyeivel kapcsolatos bejegyzéseinket a linken elolvashatod, egy céges weboldallal ezeket az előnyöket élvezheted. Sokan, amikor a Térképen találnak egy céget, vállalkozást, akkor több információt szeretnének megtudni róla, és átkattintanának a részletekért a céges honlapra. Ha nincs céges weboldalad, akkor ezek az érdeklődők nem fognak tudni hova átkattintani.

Adatmódosítás kérése más vállalkozásnál

Nem csak saját vállalkozásod adatait tudod frissíteni a Google Térképen, hanem lehetőség van módosítást kérni egyéb cégek adatinál is. Ismeretlen cégek adatait nem lehet csak úgy szerkeszteni természetesen, de módosítást lehet kérni, amit aztán a Google majd elbírál. Lehet kérni a név, cím, egyéb adatok, valamint a jelölő nyíl helyének módosítását is.

Összefoglalás

A Google Térkép a tájékozódás mellett cégkeresésre is kiválóan alkalmas, így érdemes saját cégeddel is felkerülni rá. Ehhez nincs is másra szükség, mint egy Google Cégem fiókra, amely ingyenesen létrehozható. Ha elkészíted és frissen tartod vállalkozásod Google Cégem profilját, akkor új érdeklődőkel, vásárlókat, ügyfeleket szerezhetsz a Google Térkép segítségével.

Céges honlap készítés