Hogyan javítsd weboldalad, honlapod sebességét?

A mai internet sebességek mellett a felhasználók elvárják, hogy az általuk meglátogatott weboldalak pillanatok alatt betöltődjenek, akkor is, ha okostelefont használnak a böngészéshez. Ha a látogatók úgy ítélik meg, hogy nem elég gyors a honlapod, akkor elhagyják azt, így potenciális ügyfelektől esel el mindig, amikor valaki a lassú sebesség miatt keres másik weboldalt. Nem csak a felhasználói élményre van hatással azonban a weboldal sebessége, hanem a Google is figyelembe veszi a weboldalak keresési sorrendjének meghatározásakor. Minél gyorsabb a weboldalad, annál előrébb lesz a keresési találatok között.

Hogyan javítsd weboldalad, honlapod sebességét?

Látható tehát, hogy törekedni kell arra, hogy honlapod minél gyorsabb legyen, ugyanis a sebesség több szempontból is hatással van a honlap sikerességére.

A sebesség mérése

A weboldal sebességének mérése rendelkezésre áll a Google PageSpeed Insights nevű ingyenes programja, ahol a honlap webcímének beírása után néhány másodperccel már láthatod is weboldalad eredményeit, problémáit. A program előnye, hogy nem csak a problémákat írja ki, hanem tanácsokat is ad azok javítására.

A szerver sebessége

Ha azt akarod, hogy a szerver sebessége megfelelő legyen, akkor el kell felejteni az ingyenes tárhelyeket, ugyanis azok általában nem megbízhatók, nem tudják garantálni a szükséges sebességet.

A fizetős szervereknél is lehetnek problémák, így nem árt folyamatosan figyelni, hogy minden megfelelően működik-e, ha ezt a lehetőséget választod. Ha nem elég gyors a szerver, akkor általában minimális plusz pénzért lehet gyorsabbat választani, fejlesztést eszközölni, végső esetben pedig érdemes lehet akár másik szolgáltatót is keresni.

A gyorsítótár megfelelő beállítása

A gyorsítótár egy olyan átmeneti tárolóelem, melynek feladata az információ-hozzáférés gyorsítása. Weboldalaknál ez azt jelenti, hogy amikor a látogató először egy honlapra érkezik, akkor megfelelő beállítások mellett a böngészője eltárol bizonyos adatokat, képeket a weboldalról, és amikor újra meglátogatja a honlapot, akkor ezeket nem kell újra letöltenie a szerverről, hanem a böngésző automatikusan betölti azokat. Ezzel jelentős gyorsítást lehet elérni a visszatérő látogatók számára.

Optimalizált weboldalt szeretne? Kérje ingyenes ajánlatunkat!

Gzip tömörítés engedélyezése

A Gzip tömörítés lényege, hogy bekapcsolásával a felhasználók egy tömörített csomagot töltenek le, amikor honlapodra érkeznek. A tömörítés természetesen kisebb méretet jelent, ami kevesebb adatforgalmat, gyorsabb betöltődést fog eredményezni. A modern böngészők már támogatják a Gzip tömörítést, így manapság már bátran lehet alkalmazni a sebesség növelésére.

A HTTP kérések számának csökkentése

A HTTP kérések (pl. a képek, Javascript, CSS fájlok letöltése) erőforrásokat igényelnek, rontják a honlap sebességét. Arra kell tehát törekedni, hogy minél kevesebb ilyen kérés legyen weboldaladon. Ideális esetben minden kérést egy fájlba érdemes gyűjteni.

További HTTP kéréseket jelentenek pl. a törött linkek is. A törött linkek azt jelentik, hogy vannak olyan külső weboldalra mutató hivatkozások honlapodon, ahol a céloldal nem elérhető, nem működik. Amikor valaki betölti honlapod, és ilyen törött linkek vannak rajta, akkor minden egyes link egy HTTP kérést jelent, feleslegesen. Szerencsére nem kell manuálisan végignézni a törött linkeket, különböző programok segítségével pillanatok alatt meg lehet vizsgálni akár egy teljes honlapot is.

Az átirányítások számának csökkentése

A HTTP kérések közül az egyik leggyakoribbak az átirányítások. Minden átirányítás egy plusz HTTP kérést jelent. Az ilyen átirányítások leggyakoribb oka, ha egy aloldal URL-je megváltozik, de azt akarod, hogy a korábbi URL-re kattintók is eljussanak az új webcímre.

Az átirányításokat nem lehet teljesen kiiktatni, számtalanszor szükség van rájuk a felhasználói élmény javítására, a honlap használhatóságának megtartására. Arra kell törekedni, hogy maximum egyszeres átirányítások legyenek weboldaladon. Ez azt jelenti, hogy egy link ne irányítson olyan URL-re, amely maga is át van irányítva egy harmadikra. Emellett szüntess meg minden olyan átirányítást, amelyik semmilyen célt sem szolgál.

Képek méretének csökkentése

A képek méretek gyakori oka a weboldalak lassúságának, elhagyni azonban nem lehet a képeket teljesen, mivel jelentősen javítják a felhasználói élményt.

A mai fényképezőgépek, telefonok akár több MB méretű képet is tudnak készíteni. Ha ezeket a képeket tömörítés, méret csökkentés nélkül használod fel honlapodon, annak nagyon lassú weboldal lesz az eredménye. A feladat tehát, hogy úgy csökkentsd a képek fáljméretét, hogy a minőségük monitoron nézve is kifogástalan legyen.

Összefoglalás

A weboldalad sebessége nagyban hozzájárul a teljesítményéhez is. Minél lassabban működik honlapod, annál hátrébb fogja sorolni a Google a keresési találatok között, valamint annál több felhasználó fogja elhagyni. Ha azt akarod, hogy weboldalad sikeres legyen, érdemes megvizsgálni a sebességét, és elvégezni a cikkben bemutatott javításokat.

Optimalizált weboldalt szeretne? Kérje ingyenes ajánlatunkat!