Hamburger menü weboldalak asztali nézetén

Ha mobilon interneteztél már, akkor biztosan találkoztál az úm. hamburger menüvel. Ez egy olyan ikont jelent, amely vízszintes vonalakból áll, ránézésre egy hamburgerre hasonlít, és a menüt jelzi. Okostelefonokon szinte minden weboldal ilyen menüt használ manapság, azonban egyre többen alkalmazzák a megoldást asztali nézeten is.

Hamburger menü weboldalak asztali nézetén

A hamburger menü előnyei, kialakítása asztali nézeten

A hamburger menü asztali nézeten is hasonlóan működik, mint mobilon. Az ikonra kattintva lenyílnak/megjelennek a menüpontok, melyek között lehet választani, kattintani.

Hamburger menüt általában akkor ajánlott alkalmazni asztali nézeten, ha a menüpontok megjelenítése helyett fontosabb az oldal összképe. Sokkal letisztultabb, esztétikusabb nyitó képet lehet tervezni, ha nincs szükség a megszokott menüre a rengeteg felirattal, ikonnal.

Weboldal készítés

Ha hamburger menüt használnál desktopon, akkor érdemes néhány jótanácsot megfogadni:

Legyen jól látható, figyelemfelkeltő a hamburger menü ikonja. Ugyan nem kap így a menü olyan nagy figyelmet, de azt el kell kerülni, hogy teljesen észrevehetetlen legyen. Ha a weboldal célközönsége az idősebb korosztály, akik nem biztos, hogy mobilon gyakran találkoztak hasonló menü ikonnal, akkor érdemes lehet szöveggel is kiírni, hogy itt találják meg a teljes menüt.

Mivel a teljes menü nem látszik alapból, ezért szükség van olyan gombokra, linkekre, melyek segítségével eljuthatnak az érdeklődők a vásárláshoz, ajánlatkéréshez stb. Ezek a gombok legyenek jól láthatók, akár már a weboldal nyitó képén is, és egyértelműen mutassák, hogy hova kell kattintani a weboldal látogatóinak.

A kizárólagos hamburger menü helyett egy hibrid megoldást is lehet alkalmazni. A legtöbb menüpont a hamburger menübe kerül, de a pár legfontosabb mindig látható az oldalon.

A hamburger menü hátrányai desktop nézeten

A weboldal megfelelő navigációja az egyik legfontosabb tulajdonság, azt kell elérni, hogy minél kevesebb kattintással, minél kevesebb idő alatt jusson el egy látogató oda, hogy vásárol, rendel, ajánlatot kér. A hamburger menü ezt több szempontból is megnehezítheti.

Az egyik ilyen probléma, ha sokan nem ismerik fel a hamburger menü ikonját, és nem találják meg a menüt. Ezt mindenképpen el kell kerülni.

A hamburger menü plusz kattintásokat jelent a felhasználók számára, mivel minden egyes menüpont eléréséhez kétszer kell kattintani, egyszer az ikonra, utána pedig magára a kiválasztott menüpontra. Egy összetettebb weboldal esetén ez sok látogató számára idegesítő, zavaró lehet.

A sikeres weboldalak fontos ismertetője, hogy odafigyelnek arra, hogy a látogatók mit csinálnak, mire kattintanak, hogyan viselkednek. Ezeket hőtérkép programokkal lehet figyelni, amiket azt mutatják, hogy a látogatók milyen gyakran kattintanak a weboldal bizonyos részeire. Hamburger menü esetén azonban mindenki az ikonra fog kattintani, így sokkal nehezebb hasznos információhoz jutni így a felhasználók viselkedéséről.

Összefoglalás

A hamburger menü a weboldalak mobilos változatának alapvető eleme. Egyre többször használják azonban asztali nézeten is a megszokott menü helyett. Desktop nézeten is lehet jól kivitelezni egy ilyen menüt, csak körültekintően kell eljárni.

Weboldal készítés