Gyakori webdesign hibák honlapkészítésnél

Egy webdesign, honlap design elkészítése ugyan egyszerűnek hangzik, különösen a sablon weboldalak elterjedésének köszönhetően, de mégis rengeteg buktatóval jár, gyakori hibával történik egy honlap elkészítése. Cikkünkben a leggyakoribb webdesign hibákat fogjuk bemutatni, hogy felismerd, ha honlapod nem felel meg a mai követelményeknek.

Gyakori webdesign hibák honlapkészítésnél

Nem reszponzív design

A legnagyobb problémát a reszponzív, mobilbarát design hiánya jelentheti. A reszponzív design olyan kialakítást jelent, melynek segítségével ugyanazon a webcímen jelenik meg a honlap mobilos és számítógépes felhasználók számára is, mindegyik esetben a saját eszközükre optimalizált módon. A reszponzív design nem csak a felhasználók számára előnyös, hanem a Google is elvárja, hogy így készüljön el egy honlap.

Reszponzív weboldalt szeretne készíttetni?

Nem érthető azonnal

Amikor a weboldal betöltődik a látogatók számára, akkor mindössze néhány másodperced van arra, hogy felkeltsd a látogatók figyelmét. Ezt design elemekkel tudod megtenni, tehát úgy kell elkészíteni a honlapod designját, hogy (különösen a főoldalon) első pillantásra el tudják dönteni az emberek, hogy milyen honlapra érkeztek, mivel foglalkozol, milyen előnyökkel jár számukra, ha igénybe veszik szolgáltatásaidat, megvásárolják termékeidet. Nem véletlenül indít legtöbb weboldal animációval, ugyanis a minőségi képek, a nagybetűs szövegek kiválóan használhatók figyelemfelkeltésre.

Nehezen olvasható szövegek

Az olvashatóság, a szövegek betűmérete, betűtípusa, színe, a hátterek színe mind a webdesignhoz tartoznak. Úgy kell megválasztani a méreteket és a színeket, hogy minden kijelző, mindenki számára olvashatók legyenek weboldalad szövegei. A leggyakoribb problémát az olvashatóságot tekintve a túl kicsi betűk szokták jelenteni. Ha küzdeni, koncentrálni kell a látogatóknak azért, hogy el tudják olvasni a mondanivalódat, akkor sokan inkább egyszerűen bezárják a weboldalt, és keresnek olyat, amely könnyen olvasható.

A nehezen olvasható szövegek problémájához tartozik még a sok különböző betűtípus használata is. Természetesen nem mondjuk, hogy egy weboldalon csak egy betűtípust használj, de próbáld 2-3 betűtípussal megoldani a teljes honlap szövegezését, valamint olyan betűtípusokat válassz, melyek illeszkednek egymáshoz, és nincsenek negatív hatással a koncentrációra, nem vonják el a figyelmet a szövegek mondanivalójától.

Rossz navigáció

Jó megoldás úgy kialakítani egy honlapot, hogy a látogató mindig tudja, hogy éppen hol van a tartalmak között, valamint mindig legyen egyértelmű lehetősége arra, hogy tovább lépjen. A navigáció általában a főmenü megfelelő kialakításával szokott kezdődni. A menüpontok legyenek magától értetődőek, megnevezésük legyen rövid, de tartalmas. A főmenüből maximum 1 szint lenyíló menü legyen, ha az embereknek 3-4 szintet kell kattintaniuk, mire eljutnak egy aloldalra, akkor gyakran nem teszik ezt meg, hanem inkább keresnek egy egyszerűbb honlapot.

A logó nem a bal felső sarokban van

A weboldal logójának több különböző feladata is van. Az egyik, hogy a megjelenített logóval jelezni tudod a látogatók számára, hogy rendelkezel saját egyedi, minőségi logóval, hogy komoly céggel találkoztak. A másik, hogy rákattintva honlapod főoldalára jutnak a látogatók. Ahhoz, hogy a főoldalra jutást maximálisan ki tudd használni, arra van szükség, hogy a logó weboldalad bal felső sarkában legyen, és minden aloldalon ugyanott, a bal felső sarokban legyen megtalálható.

Az első feladatot tekintve szinte teljesen mindegy, hogy bal oldalon van középen van-e a logó, a navigációt tekintve azonban az internetezők túlnyomó többsége a bal felső sarokra kattintana, ha újra akarja kezdeni a navigációt a főoldalról.

Sablon képek használata

Lehet bármilyen jó a webdesign többi eleme, ha ingyenes, sablon képeket használsz az illusztrációkhoz, képes tartalmakhoz. Ezek a képek lehetnek ugyan stílusosak, de a látogatók jelentős része tudni fogja, ha ránéz egy képre, hogy az a saját képed-e vagy úgy töltötted le az internetről. Ha túl sok ilyen letöltött képet használsz, akkor azt gondolhatják az emberek, hogy weboldalad olyan, mint számtalan másik honlap, és emiatt rossz véleményt formálhatnak, anélkül, hogy kapcsolatba kerültek volna veled.

A saját képek használatának előnye, hogy azokkal tényleg a saját weboldalad, vállalkozásod tudod bemutatni, amit az érdeklődők is értékelni fognak.

Bonyolult űrlapok

A honlapodon elhelyezett űrlapokat úgy kell kialakítani, hogy azok figyelemfelkeltők legyenek, de a lehető legegyszerűbben ki tudják azokat tölteni az érdeklődők. Ez azt jelenti, hogy legyenek esztétikusan kialakítva az űrlapok, illeszkedjenek a weboldal teljes designjához, de a lehető legkevesebb mezőt tartalmazzák. Csak azokat az információkat kérd be, amikre feltétlenül szükséged van. Minél több információt kell megadni a látogatóknak, annál kevesebben fogják beküldeni az űrlapokat.

Összefoglalás

A webdesign a honlapkészítés egyik legfontosabb része, így oda kell figyelni arra, hogyan tervezed meg és készíted el weboldalad designját. A design elkészítésénél össze kell kapcsolni az esztétikus kinézetet és a profittermelést, hogy maximálisan ki tudd használni a saját honlapban rejlő lehetőségeket.

Minőségi weboldalt szeretne készíttetni?