Egyoldalas weboldal készítés: előnyök és hátrányok

Az egyszerű weboldalak népszerűsége talán soha nem volt ilyen magasan, mint manapság. A különböző webdesign trendek folyamatosan változnak, az egyszerű, egyoldalas honlapok népszerűsége viszont folyamatosan nő.

Egyoldalas weboldal készítés: előnyök és hátrányok

Mi az az egyoldalas weboldal?

A honlapok túlnyomó többsége úgy készül, hogy egy egyedi főoldallal rendelkeznek, az aloldalak pedig egy sablonra épülnek fel. Egyoldalas honlapok esetén azonban csak ez az egyedi főoldal létezik, nincsenek további aloldalak, tartalmak készítve. Mivel a látogatók túlnyomó többsége néhány másodperc alatt véleményt formál egy honlapról, így sokszor nincs is szükség több tartalomra, mint egy jól elkészített főoldalra.

Egyoldalas weboldal készítés

Az egyoldalas honlapok előnyei

A mondanivaló egyszerű átadása

Az egyoldalas honlapok legnagyobb előnye, hogy minden fontos információt egy helyen megtalálnak az érdeklődők. Nem kell kattintgatniuk egy weboldalon, különböző menüpontokra átlépni, esetlegesen visszalépni, hanem amikor megérkeznek a honlapra, akkor azonnal minden információ a rendelkezésükre áll.

Az egyoldalas kialakításnak köszönhetően a felhasználóknak csak lefelé kell görgetniük, így a lehető legegyszerűbb lesz a navigáció.

Mobilbarát kialakítás

A reszponzív design elengedhetetlen, akár egyoldalas, akár több oldalas weboldalról van szó. Az egyoldalas honlapok előnye azonban, hogy csak azt az egy oldalt kell mobilbaráttá alakítani, így azt sokkal jobban meg lehet csinálni, ugyanannyi ráfordítással. A mobilos használhatóság szempontjából szintén előnyt jelent, hogy nem kell új lapokat megnyitni, új menüpontokra átlépni, hanem a látogatók csak lefelé görgetnek okostelefonjukon, és minden információval találkozhatnak, olyan sorrendben, ahogy azt a weboldal tulajdonosa kitalálja.

Kevesebb szövegre van szükség

A weboldalak főoldala általában a figyelemfelkeltésről, a látványos elemekről szól, az aloldalak pedig a szöveges tartalmak szoktak lenni leginkább. Ha a weboldal tulajdonosa nem tud olyan sokat írni, ha mindegyik aloldalra csak 1-1 bekezdésnyi szövege van, akkor azzal gyakran negatív hatást lehet elérni.

Egyoldalas honlap esetén csak azt az egy oldalt kell tartalommal megtölteni, ami sokkal egyszerűbb, mint 6-7 szöveges aloldalhoz megfelelő mennyiségű tartalmat készíteni.

Egyedi weboldal

Az internetezők által megszokott honlapok több aloldallal, menüpontokkal rendelkeznek. Amikor valaki egyoldalas honlappal találkozik, akkor az egyedinek, különbözőnek tűnik, így kiválóan alkalmas figyelemfelkeltésre. Ha az egyoldalas kialakításhoz modern, minőségi design is párosul, akkor szinte garantált, hogy a látogatónak maradandó élményben legyen része, és megjegyezze weboldalad, vállalkozásod.

Az egyoldalas honlapok hátrányai

Nem bővíthető

A több oldalas honlapok szinte a végtelenségig bővíthetők, egy oldal esetén azonban egy bizonyos mennyiségű információ után már senki nem fogja végiggörgetni a teljes tartalmat. Emellett nincs lehetőség pl. blog kialakítására, vagy ha új termékek, szolgáltatások kerülnek bevezetésre, akkor ezeket is mind a főoldalon kell elhelyezni, bemutatni.

Behatárolt keresőoptimalizálás

A Google rendkívül nagy hangsúlyt fektet a weboldalak tartalmára, amiből egyoldalas honlap esetén nem sok van. A rendelkezésre álló egy oldalt ráadásul csak minimális számú kulcsszóra lehet optimalizálni, azonban egy weboldal, vállalkozás esetén gyakran 30-40 olyan kulcsszó is létezik, melyek relevánsak, melyekre jó lenne előre kerülni a találati listán.

Korlátozott Google Analytics

A Google Analytics a Google ingyenes szolgáltatása, melynek segítéségével követni lehet weboldalad látogatóinak a számát, viselkedését. Általános weboldalak esetén látni lehet, hogy mennyien látogatják az egyes aloldalakat, hogy mennyi idő töltenek el rajtuk a látogatók.

Egyoldalas honlap esetén azonban nincsenek aloldalak, így nincs is mihez viszonyítani. Azt lehet csak látni az Analytics felületén, hogy hány látogatója van honlapodnak, ami általában kevés információ ahhoz, hogy fejleszteni, javítani lehessen ez alapján.

Megnövekedett betöltési idő

Mivel mindent az egy oldalon kell elhelyezni, így, ha képekkel töltöd meg az oldalt, akkor a letöltési méret megnövekedhet, amit el kell kerülni a Google, és főleg a felhasználói élmény miatt is.

Nehéz a tartalom megosztása

Az egyoldalas honlapok egy URL-lel rendelkeznek, így csak azt tudják megosztani az emberek pl. Facebookon, függetlenül attól, hogy az oldal mely részletét szeretnék másokkal megismertetni. Ha pl. az oldal közepén találnak értékes információkat, és megosztják a linket, a többi látogató ugyanúgy az oldal tetejére fog érkezni, ami felhasználói szempontból nem a legjobb.

De melyik a jobb választás?

Erre a kérdésre a válasz, hogy milyen online jelenlétet szeretnél kialakítani cégednek, márkádnak. Ha egy egyszerű információs oldalra van szükséged, ahol a látvány fontosabb, mint a tartalom, akkor az egyoldalas weboldal készítése lehet a jó megoldás. Ha fontos a keresőoptimalizálás, a tartalomépítés, valamint az, hogy a weboldal könnyedén bővíthető legyen, akkor több oldalas honlapot éri meg készíttetni inkább.

Egyoldalas weboldal készítés