Egyedi honlap készítése, tervezése

Egy weboldal készítésekor a folyamatban résztvevők közül mindenkinek az az érdeke, hogy egyedi honlap készüljön el. A tulajdonos különbözni akar a konkurenciától, a honlap készítő pedig ki akar tűnni a sok egyforma honlap közül. Természetesen nem biztos, hogy nagy probléma, ha egy honlap hasonlít a többi egyforma témájú weboldalhoz (feltéve, hogy nem teljesen egyformák), de mégis jobb pl. egy céges honlapnál, ha a látogatók első benyomása nem az, hogy én ezt láttam már valahol.

Cikkünkben arra fogunk példákat mutatni, hogy milyen egyszerű eszközökkel lehet egyedivé tenni egy honlapot.

Elrendezés, kialakítás

Ez az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy egy weboldal kitűnjön a tömegből. Az olyan elrendezés használata, amit még senki sem látott, minden látogató számára emlékezetes. Arra kell azonban figyelni, hogy az egyediség ne menjen a használhatóság rovására, mivel mindkettőnek megfelelőnek kell lenni ahhoz, hogy az optimális élményt nyújtsa látogatók részére.

Egyedi honlap készítése, tervezése

Céges arculathoz igazítás

A céges arculat követése nyilvánvalóan egy egyedi honlaphoz vezet, viszont ennek előfeltétele, hogy az adott cégnek legyen már korábbi, kialakult identitása, ha nincs még, akkor nincs mihez igazítani a honlapot. Ezen probléma megkerülhető azzal, ha az egyedi honlap elkészítésével együtt kerül kialakítása egy egyedi arculat is. Ennél a megoldásnál viszont fokozottan figyelni kell arra, hogy tényleg ne hasonlítson semmire az újonnan kitalált arculat.

Képek

Ha az arculat nem elég, képekkel lehet egyedibbé tenni egy honlapot, a nagy, minőségi képeket tartalmazó weboldalak általában jobb hatást érnek el a látogatókban. Jól elkészített képekkel a honlapok kialakításának lehetősége határtalan. Hátránya, hogy ahhoz, hogy tényleg azt a hatást érjük el, amit szeretnénk, minőségi képekre lesz szükség, amit nem biztos, hogy csak úgy le tudunk tölteni internetről, hanem saját magunknak kell elkészíttetni őket, ami pénzbe kerül.

Szöveg és tartalom

Valószínűleg a legfontosabb és egyben a legnehezebb feladat egy honlap egyedi tartalommal történő feltöltése. Mivel a weboldal a tulajdonosát mutatja be, így célszerű a tulajdonos saját szövegével, vagy a tőle kapott forrásokból feltölteni, mivel ő tudja legjobban bemutatni, hogy miről is szól honlapja. Megéri azonban a sok erőfeszítés, mivel a látogatók értékelni fogják, hogy nem egy sablonszöveget látnak, ha weboldalunkat látogatják, hanem egy olyan tartalmat olvashatnak, amely a honlap tartalmát, a vállalkozás jellemzőit mutatja be.

A tartalom mellett a másik nagy csoport, ami ide tartozik, a tipográfia. Ez azt jelenti, hogy nem elég egyedi tartalommal megtöltenünk weboldalunkat, hanem meg is kell formázni a szövegeket, hogy képileg is illeszkedjen a honlap témájába. Úgy kell kiválasztani a betűtípust, betűméreteket, színeket, hogy a körülöttük található színekkel, képekkel együtt egy esztétikus képet nyújtsanak.

Animációk

Az animáció az előző két nagy csoport (képek és szövegek) előnyeit hordozza magában. Nem kell nagy dolgokra gondolni, néhány apró mozgó kép vagy gomb, mozgó képek (sliderek), melyek szöveget is tartalmaznak. Az animációk segítségével vizuálisan jobban ki lehet emelni a szöveget, mert ha valami mozog egy honlapon, az mindenkinek megragadja a figyelmét. Az animáció kialakítását tekintve arra kell figyelni, hogy ne menjen a használhatóság rovására (egyszerű legyen, de mégis egyedi, és ne lassítsa az oldalt).

Ha megvizsgálsz néhány holnapot, láthatod, hogy ezen megoldások közül gyakran több is (vagy akár mindegyik) megtalálható egyszerre egy-egy weboldalon. A sikeres honlap titka, hogy össze tudja hangolni ezeket a megoldásokat, aminek a jutalma egy egyedi, minden látogató számára emlékezetes honlap lesz.