Akadálymentes weboldal készítés tudnivalók

A mindenki számára elérhető, használható internet alapvető elvárás a mai világban. Egyre több weboldal tulajdonos gondolja így, ugyanis egyre több akadálymentes weboldal készül. Az akadálymentes weboldal sokak számára csak a kontrasztos, minimális designnal készülő weboldalakat jelenti, azonban sokkal több ennél egy akadálymentes honlap.

Akadálymentes weboldal készítés tudnivalók

Az akadálymentes weboldal feladata

Rengeteg olyan internetező van, akik valamilyen ok miatt nem tudják használni az általános weboldalakat. Az akadálymentes honlapok feladata, hogy mindenki egyformán jól, egyszerűen tudja használni az adott weboldalt, akkor is, ha látássérült, hallássérült, mozgássérült emberektől van szó.

Az akadálymentes weboldal elkészítése

Akadálymentes honlap készítése során figyelembe kell venni minden olyan eshetőséget, ami miatt egyes emberek nem tudják megfelelően kezelni honlapodat. Ahogy a bevezetőben is írtuk, sokan azt hiszik, hogy a látássérült emberekre kell csak gondolni, amikor akadálymentes honlapot készítenek, azonban ez messze nincs így. Számos különböző szempontot kell figyelembe venni, ha teljesen akadálymentes honlapot szeretnél készíttetni.

Akadálymentes weboldal készítése

Vak és gyengénlátó látogatók

A vak és gyengénlátó emberek általában ún. képernyőolvasó programot használnak az internetezéshez. Ezek olyan programok, melyek a honlapokon található szöveges információkat felolvassák az internetezők számára, olyan sorrendben, ahogy azok az információk a forráskódban megtalálhatók.

Akadálymentes weboldal esetén tehát ügyelni kell arra, hogy a weboldalon található információk sorrendje jól megtervezett, felépített legyen, hogy az információkkal logikus sorrendben találkozzanak azok is, akik nem látják magát a honlapot.

A képernyőolvasó programok nagyon hasznosak, azonban hátrányuk, hogy csak a szöveges információkat tudják felolvasni az internetezők számára, a képeket, ábrákat nem „látják”. Ahhoz tehát, hogy ezeket az információkat is meg tudd osztani a látássérült látogatókkal, minden képet, ábrát, animációt el kell látni szöveges leírással, magyarázattal is. Képek esetén ez az ún. alt tag, alt attribútum. Keresőoptimalizálás során már sokan találkoznak azzal a követelménnyel, hogy minden kép alt attribútuma legyen kitöltve, nem mindegy azonban, hogy mivel is töltöd ki ezeket a tageket. Olyan információkkal, leírással kell kitölteni az alt tageket, melyek bemutatják, leírják az adott képet, ábrát azok számára, akik nem látják a képes verziókat. Szintén figyelni kell arra, hogy a linkek horgonyszövege is beszédes legyen. Ne az legyen a linkre írva pl., hogy „tovább”, hanem „tovább a szolgáltatásokhoz”. Ez alapján a képernyőolvasók jelezni tudják a felhasználók számára, hogy mi várja őket, ha a linkre kattintanak.

A gyengén látók számára fontos, hogy egy weboldal ne fix betűmérettel készüljön, hanem lehetőség legyen a felhasználók számára a betűméret tetszőleges változtatására. Ezzel biztosítani lehet, hogy mindenki a saját látásának megfelelő betűmérettel fogja tudni olvasni a honlap tartalmát.

Hallássérült látogatók

A honlapok túlnyomó többsége nem használ hangokat, így ilyen szempontból általában nincs szükség sok plusz teendőre. Arra kell azonban figyelni, hogy ha weboldalad mégis használ valamilyen hangot, videót, zenét, és azok hasznos információkat tartalmaznak, akkor legyenek ezek az információk szöveges formában is megjelenítve az oldalon.

A feliratozás nem csak a hallássérültek számára segít az internetezésben, hanem olyan helyzetekben is előnyös lehet, amikor valaki mobilnetet használ, vagy olyan eszközről internetezik, amely nem tud hangot lejátszani.

Mozgássérült látogatók

A mozgássérült látogatók számára a legnagyobb gondot a kurzor pontos irányítása jelent problémát. Törekedni kell arra, hogy a kattintható gombok, linkek, menüpontok, mezők ne legyenek túl kicsik, hogy a lehető legkönnyebben lehessen rájuk kattintani. A mozgássérültek gyakran nem is megszokott egeret, hanem speciális eszközöket használnak a navigálásra, melyek amúgy is nehezítik az egyszerű navigálást.

Ügyelni kell arra is, hogy weboldalad használható legyen egér nélkül is, pl. csak billentyűzettel történő navigálással. Kerülni kell az olyan megoldásokat, elemeket, melyek csak egérrel történő rámutatással működnek, ugyanis ezeket sokan nem fogják tudni majd használni, működtetni.

Mindenre legyen elég idő

Ahány ember, annyi különböző olvasási sebesség létezik. A gyengénlátó, mozgássérült felhasználók gyakran sokkal lassabban olvasnak el egy szöveget, mint az átlagos felhasználók. Ha olyan funkciókat tervezel honlapodra, melyek bizonyos idő után automatikusan ellapozódnak, eltűnnek, váltanak, akkor számos látogató felhasználói élményét rontani fogod velük.

Nem muszáj természetesen teljesen elhagyni pl. az animációkat, úgy kell azonban elkészíteni azokat, hogy a váltakozás ideje beállítható, vagy teljesen kikapcsolható legyen.

Hogyan válassz akadálymentes honlap készítőt?

Érdemes olyan honlapkészítéssel foglalkozó céget megbízni akadálymentes weboldal készítésével, amelynek már van gyakorlata ezen a területen. Tekintsd meg ezeket a referenciákat, különböző, akadálymentességet vizsgáló programokkal ellenőrizd le a már elkészített akadálymentes weboldalakat, hogy valóban megfelelnek-e az akadálymentesség feltételeinek.

Akadálymentes weboldal készítése