A Google Analytics fontossága és szerepe

Annak érdekében, hogy egy weboldalt megfelelően lehessen optimalizálni és fejleszteni ugyanakkor ki lehessen szűrni a hibáit, adatokat kell gyűjtenünk a látogatók viselkedéséről az oldalon. Ebben különböző eszközök állnak rendelkezésünkre, segítségünkre. (pl.: Google Analytics)

Mi is az a webanalitika, webstatisztika?

A webanalitika vagy más néven webstatisztika feladata, hogy mérni és elemezni lehessen azt, ahogyan a látogatók a honlapon (és annak bizonyos aloldalain) „viselkednek”, hogy milyen web oldalról érkeznek, a mi honlapunkra vagy, hogy hogyan használják az egyes funkciókat az oldalon belül.

Válaszokat kaphatunk, olyan kérdésekre, hogy hányan olvassák el a különböző híreinket, cikkeinket és egyéb írásainkat, vagy egy webáruház esetén melyik terméket nézték meg a legtöbbször stb.

Pár éve a webanalitika szinte bárki számára teljesen elérhetővé vált a különböző ingyenes, vagy nagyon olcsó segédeszközök megjelenésével. A Google Analytics például egy szinte minden téren kifogástalan funkciókkal és paraméterekkel rendelkező analitikai szoftver, amit bárki ingyen használhat a honlapjának és a marketingjének elemzéséhez, tökéletesítéséhez.

Miket lehet mérni a Google Analytics-szel?

Számtalan dolgot lehet mérni webanalitikával. Íme néhány mérhető ugyanakkor fontos adat, melyekről információkat kapunk Google Analytics fiókunkban:

 • Látogatások hossza: Mennyi időt töltött átlagban a látogató az oldalunkon.
 • Népszerű oldalak: Az oldalunkon a legtöbbet látogatott oldal(ak).
 • Belépő oldalak: Honnan léptek be a mi oldalunkra.
 • Kilépő oldalak: Hol lépett ki a látogató a mi oldalunkról.
 • Földrajzi információk: Térképen jelölve láthatjuk hogy honnan érkeztek a látogatóink.
 • Böngésző típusok: Milyen típusú böngészővel nézték meg az oldalunkat.
 • Gyakori kulcsszavak: Ha keresőből érkezett a látogató, akkor milyen kulcsszavakat használt a kereséskor.
 • ... és még számtalan egyéb hasznos információ!

Láthatjuk, hogy szinte teljes egészében képet kapunk a látogatóinkról, azok szokásairól, kedvenc oldalaikról, stb.

Milyen „valódi” eredmény(eke)t hozhat a webanalitika?

A négy legfontosabb előny, amit a webstatisztika nyújtani tud:

Növekvő értékesítés: A webanalitika segítségével megtudhatjuk, hogy a weboldalon mit kell változtatni, hogy növekedjen az értékesítéseinek száma. Választ fogunk kapni többek között ilyen kérdésekre is miszerint:

 • Melyek a legjobban működő ajánlataink, és melyek a leggyengébbek?
 • Mely terméket / terméktípust keresik / veszik a legtöbben a honlapunkon?
 • Melyek a legjobban fogyó kiegészítő termékek az egyes fő termékek esetén?
 • stb.

A megfelelő válaszok birtokában már könnyen növelhető az értékesítési arány illetve az egyéb marketing eszközök is tovább optimalizálhatók.

Elégedettebb vásárlók: A webanalitika segít abban, hogy észrevehessük a rejtett problémákat és kritikus pontokat a honlapunkon. Ha azt látjuk, hogy például a webshopunkban közvetlenül a teli kosár megrendelése előtt távoznak a legtöbben, akkor tudni fogjuk, hogy ott javítani kell a megrendelési procedúrán, mert valami nem működik / tetszik a látogatóinknak / érdeklődőinknek. Az ilyen problémák kijavításával és a jól működő részek további erősítésével nagymértékben növelhető az érdeklődők és a vásárlók elégedettsége.

Jobb döntések: A tudás hatalom, tartja a mondás. Ha megfelelően használjuk fel a webanalitika által biztosított információkat, akkor könnyebben meg fogjuk érteni a vásárlóink / látogatóink gondolkodását, a vásárlási döntések mögött meghúzódó folyamatokat, és így az egész cégét jobbá, nyereségesebbé tudjuk tenni. Ugye senki sem szívesen vezetne egy olyan „céget”, ahol semmit nem tud a dolgok működéséről?

Nagyobb hatékonyság: Ha pontosan látjuk, hogy mely online kampányunk (hirdetések, email kampányok, bannerek, stb.) hozza a legtöbb profitot, és melyikek azok, amik gyengébben működnek, akkor a marketingre szánt forrásokat optimalizálni tudjuk, amivel nem kis, időt, pénzt és energiát takarítunk meg!

A webanalitika kombinálható más eszközökkel is, mint például egy online hirdetési kampány. (Google AdWords)