Milyen a jó webdesign?

A honlapkészítés első lépése a webdesign, a honlap design elkészítése. Ez nem csak az első lépés, hanem az egyik legfontosabb is, ugyanis a webdesign a honlap egészét meghatározza, a weboldal alapját képezi. Lássuk, hogy mitől lesz jó egy weboldal designja, hogy milyen a jó webdesign.

Milyen a jó webdesign?

Miért fontos a webdesign?

A design gyakorlatilag a honlap kinézetét jelenti. A design az, amivel először találkoznak a látogatók, amikor egy honlapra érkeznek, ha nem felel meg az elvárásaiknak, akkor gyakran másodpercek alatt elhagyják az adott honlapot. Ennek megfelelően nagyon oda kell figyelni a design megtervezésénél és a honlap elkészítésénél.

Nem csak a visszafordulási arányra van hatással a design, hanem a weboldal használhatóságára is. Nem csak az a fontos tehát, hogy ránézésre szép legyen egy honlap, hanem, hogy megfelelő legyen a navigáció, hogy könnyen lehessen használni, az információkat megtalálni rajta. A webdesign ezekben is nagy szerepet játszik.

Minőségi weboldalt szeretne készíttetni?

Esztétikus kialakítás

Amikor weboldalad designja készül, ügyelni kell arra, hogy az modern, esztétikus legyen. Ahogy írtuk feljebb, az első benyomás nagyon nagy hatással van egy honlap sikerére, ha honlapod nem esztétikus, nem kelti fel a látogatók figyelmét, akkor nagyon nehéz lesz vele bevételeket szeretni.

Az egyszerű gyakran többet ér

A weboldal tervezési fázisában meg kell határozni annak célját is, és azt figyelembe véve, mindent annak alárendelve kell elkészíteni a webdesignt. Egyszerű weboldalak, céges honlapok esetén ez általában az ajánlatkérés, a szolgáltatások megismertetése szokott lenni. A látogatók is valamilyen céllal érkeznek egy weboldalra, azt a célt kell kiszolgálni minél gyorsabban.

Ha meghatároztad, hogy mit szeretnél elérni honlapod segítségével, akkor arra a feladatra kell koncentrálni a design elkészítése során is. Ha túl sok választási lehetőséget hagysz a látogatóknak, ha túl sok célt próbálsz honlapoddal elérni, akkor a látogatók gyakran a választás helyett inkább egyiket sem választják, és elhagyják weboldalad.

Ne akarj túl nagyot újítani

A jó webdesign egyedi, de követi a honlapkészítés során kialakult legfontosabb szabályokat, szokásokat. A felhasználók hozzá vannak szokva bizonyos szokásokhoz, melyeket a weboldalak túlnyomó többsége is használ. Ilyenek pl., hogy a logó a bal felső vagy felül középen található, és linkel a főoldalra; a honlap alján megtalálhatók az elérhetőségek; a menü felül vagy bal oldalon található; ha van kereső funkció, az a honlap jobb felső sarkában található; a linkek egyedi (általában kék) színnel, aláhúzva vannak jelölve.

Ezek olyan szokások, melyek megkönnyítik a böngészést, a honlapok használatát. Ha ezektől jelentősen eltér honlapod, akkor ugyan tényleg egyedi designt kaphatsz, de jó esély van rá, hogy használhatatlan lesz a honlap miattuk.

Egyszerű navigáció

A navigáció két szempontból is fontos:

  • Felhasználói élmény szempontjából
  • Keresőoptimalizálás miatt

A felhasználói élményre az az aranyszabály vonatkozik, mely szerint weboldalad minden részét 3 kattintással el kell, hogy érjék a látogatók. Ennek megfelelően kell a designt is elkészíteni, ugyanis ugyanis a design, a menü felépítés lesz az, ami a navigációra a legjobb hatással van.

A jól elkészített navigáció a SEO-ra is hatással van, ugyanis a Google keresőrobotjai is a honlapon található linkeken keresztül járják be a weboldalakat.

Reszponzív design

Legtöbb területen az oldalmegtekintések nagy része mobilról, tabletről érkezik. Ez azt jelenti, hogy a honlapnak tökéletesen kell megjelennie ezeken a kisebb eszközökön is, amit a reszponzív design biztosít.

Az egyedi designnal készülő honlapok reszponzív designnal készülnek. Ha ingyenes honlapot készítesz, akkor is figyelni kell arra, hogy a design mobilbarát legyen, akkor is, ha ez pénzbe kerül.

Egyedi képek, szövegek

A minőségi design további jellemzője az egyedi képek, szövegek használata.

A honlapon használt képek jelentős hatással vannak a design egészére. Ennek ellenére még mindig sokan vannak, akik saját képek helyett letöltött képeket használhat weboldalukon. Ezek a letöltött képek gyakran megfelelnek ugyan a célra, de mégis sokkal jobb, ha egyedi képeket használsz. A saját képek segítségével saját vállalkozásod, saját magad tudod bemutatni a látogatóknak, akik ezt értékelni fogják.

Hasonló a helyzet a saját szövegekkel is, azonban a saját, egyedi szövegek még fontosabbak, ugyanis a keresőoptimalizálásra is jelentős hatással vannak. Nem csak a Google, hanem a látogatók is elvárják az egyedi, sokatmondó szövegeket, így mindenképpen ilyen tartalmakkal kell feltölteni a honlapot.

Gyorsan betöltődő oldalak

A design szempontjából nem csak magára a kinézetre kell odafigyelni, hanem arra is, hogy olyan designt kell készíttetni, amely nem megy a honlap sebességének rovására. Ez általában a képek optimalizálás és a szkriptek mennyiségének minimalizálását fogja jelenteni.

Ahogy írtuk feljebb, a minőségi képek nagy hatással vannak a design egészére. Ezeket a képeket azonban optimalizálni kell, minimalizálni kell a fáljméretet, anélkül, hogy az a minőség rovására menne.

A szkriptek feladata általában az, hogy a különböző mozgásokat, űrlap működéseket, a külső programok, funkciók működését biztosítják. Minél több ilyen szkriptet használ egy honlap, annál lassabb lesz ez. A feladat, hogy úgy kell megválasztani ezeket a funkciókat, hogy a használhatóságot, a felhasználói élményt javítsák, de ne menjenek a sebesség rovására.

Összefoglalás

Honlapkészítés során a design megtervezése az első teendő, nem véletlenül. A design órási hatással van a weboldal működésére, kinézetére, használhatóságára, tehát gyakorlatilag a honlap egészére. A cikkünkben bemutatott tanácsok alkalmazásával biztos lehetsz abban, hogy honlapod felhasználóbarát, minőségi designnal fog elkészülni.

Minőségi weboldalt szeretne készíttetni?